Att skaffa en ny vardag, komma ifrån trygghet och rutiner är ett stort steg men de flesta som gör det ångrar det aldrig. Så länge du känner att du har möjlighet och är i rätt stadie i livet för att lämna det som finns hemma borde alla ta chansen att testa på en ny vardag och ett miljöombyte.

Möten med nya människor är utan att rangordna bland de främsta punkterna. Du träffar otroligt mycket nytt folk som du skaffar relationer till. Allt från dina nya grannar, de anställda på närmsta matbutik, nya bekantskaper i hissen, i baren eller ibland vänner för livet. Alla möten är värdefulla med nya lärdomar av varann som hjälper oss utvecklas.

Du utvecklar ett nytt språk att ta med dig för livet. Engelskan som är ett av de största språket i värden är värdefullt i alla situationer och grunden att stå på, både på resa, jobbet hemma eller i en framtida vardag utomlands.

Att upptäcka fantastiska platser. Att sätta sig i en bil och köra ut med Kaliforniens västkust genom olika storstäder, oupptäckta stränder och fantastiska landskap. Varje dag har du chansen att upptäcka något nytt.

Läran om annan kultur är en annan stor del för dig som lämnar landet hemma. Detta ger perspektiv på livet, du får se andras syn på allt samt lär dig själv att anpassa dig och ta till dig annat än vad du är van vid.

Klimatet här innebär längre dagar, ljusare himmel och varmare vindar. Vad vore bättre ”over here” om inte all sol Kalifornien erbjuder?

Valmöjligheter och utbudet är så mycket större gällande allt. Verkligen allt. Detta gäller jobbmöjligheter, kurser på collegenivå, klubbar, restauranger, klädbutiker eller när du ska välja mat i närmaste matbutik.

Nära till havet skulle väl alla vilja ha. Här finns möjligheter till springtur på beach-walken, att lära sig surfa, ta en lunch med vy över stilla havet, spela volleyball eller se solnedgången varje kväll.

Ansvar kommer krävas, både om du delar boende med andra, behöver skoldisciplin, ska ta dig runt på egen hand och hålla koll på visum samt landets regler. Det krävs mer ansvar än i vardagen hemma men det är även detta som får dig att växa. Det leder till den sista och viktigaste punkten.

Du växer som person. Att pröva vingarna, ställas mot svårigheter i kommunikation, kultur, miljöombyte, boende, plugget och allt annat som utmanar dig får dig att växa. Det ger ständig utveckling på ett annat sätt från hemma och man brukar säga att man växer dubbelt så snabbt som utbytesstudent, och jag kan efter mina erfarenheter inte göra annat än att hålla med.