Hitta boende som student i USA

Som utlandsstudent i USA kan det vara en tuff utmaning att hitta en prisvärd och trygg boendesituation. Förutom själva studierna är boendet den största kostnaden du får räkna med under din utlandsvistelse. Det finns därför mycket att tänka på när du letar. Hur nära campus vill du bo? Behöver du dela boende med rumskamrater? Hur mycket är det rimligt att betala i hyra? Nedan delar vi med oss av några tips och tricks som förhoppningsvis kan hjälpa dig att hitta boende som ny student i USA.

Leta bostad tillsammans

Det kan vara en god idé att ta kontakt med andra nya studenter som ska börja på samma skola, eller nuvarande studenter som redan bor på plats och har ett ledigt rum. Om du lyckas få kontakt med en eller fler potentiella rumskompisar innan sökandet börjar så lär ni tillsammans förbättra era chanser att hitta något riktigt bra. Kontaktnätet blir större och sökandet enklare. Dessutom brukar det tillkomma en deposition innan ett hyreskontrakt kan skrivas under och då underlättar det så klart att kunna dela upp summan. Tips: Utnyttja vårt forum för att hitta reskamrater eller ställa allmänna frågor om studier i USA. Allt blir lättare när man hjälps åt!

Utnyttja skolans resurser

När du väl har blivit antagen till en utbildning kan du även utnyttja resurserna på skolan. Varje amerikanskt college och universitet har avdelningar på plats som finns till specifikt för att hjälpa utlandsstudenter. Vissa skolor har till och med avdelningar specifikt för att hjälpa studenter hitta boende. Där finns det säkert medarbetare som har tips om boendeområden och kanske till och med samarbetar med lägenhetskomplex eller hyresvärdar nära skolområdet. Är du ännu inte på plats kan du ändå kontakta relevanta kontor på skolan för tips. Personalen på dessa avdelningar får höra liknande frågor varje år när nya utlandsstudenter tar plats och har gott om lärdomar att dela med sig av.

Akta dig för bedragare

För att få en idé av vad snitthyran är i området kan det vara användbart att kika på större annonssidor på nätet, som Craigslist (typ motsvarigheten till Blocket). Men var försiktig, det finns en risk att stöta på oärliga människor med falska annonser och identiteter. Det kan vara svårt att hitta boende nära skolan och utlandsstudenter är tyvärr en lätt målgrupp för bedrägeri. Framförallt nu i Corona-tider då du kanske inte har samma möjlighet att gå på visningar eller träffa potentiella hyresvärdar. Skulle du hitta något så kolla alltid noggrant att hyresvärden är trovärdig och betala aldrig i förväg utan att verifiera mottagaren. Tips: Forumet här på Calistudies är en trygg och kostnadsfri plats där du kan få hjälp att hitta boende och rumskamrater.

Hitta rumskompisar som du trivs med

Slutligen, se till att du hittar en boendesituation där du kan trivas och känna dig som hemma. Att bo tillsammans med andra är förstås oftast en nödvändighet snarare än ett val. Som fattig student brukar rumskompisar vara ett måste för en kunna uppnå en prisvärd och hållbar levnadssituation. Men det kan också vara riktigt kul att bo tillsammans med andra. Att ha rumskompisar hör liksom lite till college-upplevelsen. Se därför till att vara ute i god tid så att du hittar människor som du klickar med i stället för att nöja sig med en sista-minuten lösning. Det kan vara en rolig upplevelse att skapa ett nytt hushåll med härliga människor, ett “home away from home” där du kan trivas bra under studietiden.

Är du redo att ta steget och börja plugga i USA? Calistudies samarbetar med flera skolor och kan hjälpa dig med din ansökan, helt kostnadsfritt. Frågor? Välkommen att kontakta oss!