Vadå sophomore? Vad är en Associate degree? Alumnus, who? Det amerikanska skolsystemet innehåller många främmande ord. Ifall du behöver lite hjälp på traven går vi här igenom några vanliga begrepp och termer för olika studienivåer i USA som kan vara bra att kunna innan du beger dig iväg på ditt äventyr som utlandsstudent i det stora landet västerut.

Vadå freshman och sophomore?

Du har säkert hört orden freshman, sophomore, junior och senior slängas runt i amerikanska filmer och tv-serier. I USA använder man dessa namn i vardagsspråk för att skilja på årskurserna i fyraåriga skolor. Ungefär samma princip som att säga att man går första, andra eller tredje ring på gymnasiet. Titlarna används i high school (motsvarigheten till gymnasieskolor) och på universiteten. Det är dock en generalisering att dela upp universitet i fyra skolår, eftersom en examen kan ta olika lång tid att slutföra beroende på studieområde och studietakt. Sedan kan det hända att du byter studieämne under din utbildning och går om samma studieår. I praktiken kan du då gå från att vara junior till att plötsligt bli sophomore igen. Men du kallas alltid för freshman första studieåret och senior sista året innan examen, oavsett hur lång tid det tar att plugga klart.

Identiteterna kopplade till att vara antingen freshman, sophomore, junior eller senior är viktiga i collegesammanhang. De har till och med inspirerat flera skämtsamma uttryck. Ett exempel är “freshman fifteen” som refererar viktökningen som många college-studenter upplever första året efter flytten hemifrån. Detta är alltså på grund av den ohälsosamma dieten som tillkommer när man inte längre bor under föräldrarnas uppsikt. Enligt myten brukar du som freshman i snitt lägga på dig 15 pounds (6,8 kg) första året som collegestudent, därav freshman fifteen. Ett annat roligt exempel är “senioritis” – ett fenomen då du som sistaårsstudent blir lat och tappar motivationen att plugga eftersom examen är runt hörnet. Att lägga till “-itis” efter ett ord får det att låta som ett medicinskt problem, eller en sjukdom som du som senior inte kan rå för.

Vad finns det för studienivåer i USA?

Det finns två övergripande studienivåer i USA; undergraduate och graduate. När du studerar till Associate degree (två år) eller Bachelor’s degree (fyra år) räknas du som undergraduate. Först när du påbörjar ett examensarbete till en Master’s degree (motsvarighet till magisterexamen) räknas du som graduate student. I vissa delar av världen finns det en extra nivå med benämningen postgraduate, men i USA och övriga Nordamerika brukar man bara räkna upp till graduate. Utöver studienivåer i USA finns det också olika examensnivåer som vi går igenom här nedan. I tillägg till dessa examensnivåer finns också certifikat och study abroad-program. Läs mer om dem här.

Associate degree

Associate degree är en kortare examen som inte har någon direkt motsvarighet i Sverige. En sådan examen tar i snitt två år av heltidsstudier att slutföra, men kan variera beroende på studieämne och studietakt. Om du vill fortsätta till ett fyraårigt universitet behöver du avsluta en Associate in Arts for Transfer (AA-T), eller Associate in Science for Transfer (AS-T).
Studienivå: undergraduate.

Bachelor’s degree

Bachelor’s degree är en grundläggande akademisk examen som vanligtvis kräver fyra års heltidsstudier, även om vissa program så som ingenjör och arkitektur kan ta längre tid att slutföra. En Bachelor’s degree motsvarar en svensk kandidatexamen heter Bachelor of Arts (BA) eller Bachelor of Science (BS) beroende på studieområdet.
Studienivå: undergraduate.

Master’s degree

En Master’s degree är 1–3 års påbyggnad på en Bachelor’s degree och är amerikanska motsvarigheten till en magisterexamen. Efter en slutförd Master’s degree kan du titulera dig som Master of Arts (MA) eller Master of Science (MS).
Studienivå: graduate.

Doctor’s degree

En Doctor’s degree, även kallad Doctorate, innebär minst 4 års forskarstudier efter en Bachelor Degree. Den vanligaste akademiska titeln du får av en sådan examen är doktor i filosofi (PhD). Den delas ut inom många olika områden, allt från humaniora till vetenskapliga discipliner.
Studienivå: graduate.

Vad händer efter examen?

När du har tagit examen från ett amerikanskt universitet kallas du för alumna (kvinnlig), alumnus (manlig), eller den könsneutrala slangformen alum. Ordet kommer från latin och betyder ungefär “fosterson” men är nu för tiden synonymt med före detta elev. Det är vanligt att universiteten behåller kontakten med gamla studenter, som i pluralis heter alumni. Det finns ofta en alumiföreningar som du som före detta student kan välja att gå med i. UCSB anordnar till exempel events för före detta studenter över hela världen. Det är inte ovanligt att framgångsrika alumni investerar pengar i stipendium på universitetet för att ge tillbaka till nästa generation av studenter. Skolan du har tidigare har studerat på kan du sedan kalla för din alma mater, vilket löst betyder “den milda modern” på latin. Tanken är att skolan är som en mamma som ger sina barn (studenterna) bildning och kunskap. En ganska fin metafor ändå!

Känner du att du har koll på studienivåerna nu, eller har vi missat något som du undrar över kring ämnet? Kontakta oss så svarar vi på dina frågor. När du är redo att korsa Atlanten hjälper vi dig med din ansökan helt kostnadsfritt!