Den senaste tiden har varit svår för oss alla, inte minst för äventyrslystna studenter. I somras slutade den amerikanska ambassaden i Sverige handlägga studentvisum och många tvingades därmed lägga sina drömmar om utlandsstudier på hyllan ännu ett tag. Men i takt med att världen börjar öppna upp kan vi på Calistudies äntligen meddela att saker och ting börjar rulla igång igen! Här är den senaste informationen om coronaläget för dig som tänker studera i USA under 2022.

Ambassaden tar emot ansökningar

Vi börjar med goda nyheter från USA:s ambassad i Stockholm. Ambassaden kommer under en bestämd tid slopa visumintervjuerna och börja handlägga studentvisum på distans. Intervjuerna är anledningen till att visumsökande studenter måste besöka ambassaden under ansökningsprocessen, vilket har varit omöjligt under pandemin. Som en tillfällig lösning tar de emot ansökningar via post för F-1, F-2, M-1, J-1 och J-2 visum. På så sätt kan de godkänna ditt studentvisum utan att du behöver vara på plats.

För att dra nytta av denna förändring i visumhanteringen rekommenderar vi att du börjar planera dina utlandsstudier snarast. Ambassaden tar emot ansökningar via post till och med den 31 december 2021 och du måste befinna dig i Sverige med ett pass som är giltigt i minst 6 månader till för att kunna posta in din visumansökan. Vi fortsätter följa ambassadens pressmeddelanden för att kunna dela med oss av de senaste uppdateringarna. Välkommen att kontakta oss om du har några frågor om visumprocessen så länge.

USA öppnar sina gränser

Det inreseförbud som President Biden införde i januari 2021 gäller i skrivande stund fortfarande för allmänna resenärer. Men studenter med ett giltigt studentvisum (F eller M) är enligt U.S. Department of State automatiskt undantagna från inreseförbudet och behöver inte söka ett National Interest Exception (NIE) för att bli insläppta i landet. Med andra ord är det fritt fram att resa till USA som student!

USA planerar dessutom att öppna sina gränser för helvaccinerade besökare under november månad. Enligt ännu en uppdatering från Department of State kommer USA kräva att utländska resenärer visar upp ett vaccinbevis vid inresa från och med den 8 november 2021. I tillägg behöver samtliga resenärer också visa upp ett negativt Covid-test, oavsett om de är vaccinerade eller inte. Läget kan fortfarande förändras med kort varsel, så se till att följa de senaste riktlinjerna för vad som krävs vid inresa innan du bokar din flygbiljett.

Studera i USA 2022

Vill du studera i USA under vår- eller i höstterminen 2022? Utforska vårt utbud av college, universitet och språkskolor och se vilken utbildning som passar dig. Ansök via Calistudies så hjälper vi dig kostnadsfritt med hela ansökningsprocessen så att du slipper allt krångel. Vi rekommenderar att du skickar in din ansökan så snart som möjligt med tanke på rådande omständigheter. Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor om coronaläget eller om USA-studier i allmänhet.

Vi börjar se ljuset i slutet av tunneln och vi hoppas att ni gör det också. Drömmen om USA behöver inte vänta längre. Varmt välkommen med din ansökan!