Att plugga på UC Santa Barbara är en fantastisk upplevelse, den höga akademiska standarden, närheten till stranden och naturen samt studentlivet i området är bara några få av alla saker som gör campuset unikt. Går du i tankebanorna att börja plugga i Santa Barbara? Genom Extension Program kan du som internationell student kan läsa på UCSB utan koppling till ett svenskt hemuniversitet. I denna artikel beskriver vi allt du behöver veta om UCSB Extension Program.

Vad är UCSB Extension?

UCSB Extension Program, numera benämnt UCSB Professional and Continuing Education, innebär att du kan ta kurser på UCSB utan att behöva göra den långa ansökningsprocesssen för att officiellt bli antagen till skolan. Programmet erbjuder en bred variation av kurser och certifikat inom olika ämnen. Ämnena är nära kopplade till vad som efterfrågas på jobbmarknaden. Därmed kan du ta certifikat, eller så kallat diploma, inom bland annat Digital Marketing och Technology Management. Många av kurserna har en mer praktisk och entreprenörsinriktad profil än traditionella universitetskurser.

Det är inte bara universitetsstudenter som läser via Extension Program. Kurserna attraherar alla åldrar, till exempel de som redan har en karriär och vill spetsa sina kunskaper inom ett område. Fördelen med detta är att det är ett flexibelt system som lätt går att anpassa utifrån individuella behov. Programmet fungerar för dig som internationell student oavsett om du är mitt i din nuvarande universitets- eller högskoleutbildning, inte har börjat plugga än eller redan är färdig med dina studier. Extension Program är ett paraplybegrepp där flera utbildningsvarianter ingår. Som internationell student har du olika alternativ. Bland dessa är UIP och International Diploma Program.

Vad är skillnaden mellan UIP och International Diploma Program?

Via International Diploma Program har du tillgång till diploma-kurserna via universitetet som går under Extension Program. Detta kan vara bra om du är säker på vilken typ av diploma du vill läsa. Att ha ett diploma inom ett visst ämne, som till exempel digital marketing, är en fantastisk CV-booster.

UIP är en förkortning för University Immersion Program. Till skillnad från International Diploma Program får du genom UIP tillgång till både diploma-kurserna som erbjuds av UCSB extension program och de akademiska kurserna på universitetet.  På UIP ansöker du inte  med något speciellt huvudämne utan kan ta kurser inom  en bred variation av de nationellt ledande forskningsinstitutionerna på skolan.

Hur fungerar det att vara utbytesstudent via UCSB Extension?

Till skillnad från andra som läser via Extension Program betalar du som internationell student en samlad avgift innan du påbörjat dina studier. I denna avgift ingår tillgång till förmånerna precis som vilken annan student som helst: studenthälsan, det stora hälsocentret på campus, fri tillgång till kollektivtrafiken samt en mängd universitetsdrivna evenemang är bara några av sakerna som ingår.

UCSB går under quarter systemet vilket innebär att skolåret är uppdelat i fyra kvartal- höst, vinter, vår och sommar. Du kan plugga allt från en quarter upp till flera år på skolan. Vanligtvis brukar studenter läsa mellan en till tre quarters här. Tre quarters motsvarar två terminer i det svenska skolsystemet.

Får jag ta del av studentlivet som UCSB Extension student?

UCSB är känt för att ha ett rolig studentliv. Studentlivet i Santa Barbara ser väldigt annorlunda ut än vad det gör i Sverige, här är nästan alla studentevenemang privat arrangerade utan någon formell koppling till universitetet. Därför är det många av de som bor i Isla Vista , det lilla bostadsområdet för studenter vid campus, som faktiskt går på andra universitet som till exempel SBCC. Dessa studenter har fortfarande möjlighet att ta del av privata klubbar, sportlag och liknande. Studentlivets fester hålls nästan alltid av privatpersoner eller fraternities och sororities vilket är sociala studentdrivna organisationer.

Hur ansöker jag?

Ansökningsprocessen ser olika ut beroende på vad du vill läsa. Vill du endast läsa separata kurser räcker det att se till att du har de begärda förkunskapskraven och att du betalar studieavgiften. Om du vill läsa ett diploma är det en separat ansökningsprocess med egna instruktioner. Som internationell student behöver du visa kunskaper inom engelska genom ett engelska-test, bevis på försäkring och finansiellt stöd.

En av de bästa sakerna med UCSB är flexibiliteten som de erbjuder studenterna. I allmänhet tenderar den officiella informationen om ansökan som finns på hemsidan att verka krånglig, men när du väl kommer i kontakt med personalen är de snabba på att hitta lösningar för studenternas individuella behov.

Calistudies har ett nära samarbete med UC Santa Barbara vilket innebär att vi är experter på ansökningsprocessen och kan hjälpa dig kostnadsfritt. Här kan du läsa mer och ansöka.