Har du funderat på att studera på UC Santa Barbara? Vi på Calistudies vet att det kan kännas läskigt att flytta till en ny plats och ett nytt land, och att detta kommer med många frågor. Elin Fredlund på Calistudies fick möjligheten att möta upp Alex Clarke, som är ansvarig vid internationella kontoret på UC Santa Barbara, för att svara på några av dessa frågor i en exklusiv intervju. Detta hoppas vi kommer vara till din hjälp när det blir dags att ansöka till UC Santa Barbara Extension Programs.

Elin Fredlund har nyligen avslutat sina studier på UC Santa Barbara medans Alex Clarke vuxit upp i Kalifornien. Clarke har efter några år av studier i San Francisco och arbete på välkända Stanford University återvänt till UC Santa Barbara där han arbetat administrativt med det internationella programmet sedan 2018.  I intervjun diskuterar vi insider-tips om allt från boende, studentliv och kurser till vad som gör Santa Barbara till en så unik stad för studenter. Här nedan kommer våra frågor och svar från intervjun med Alex som vi översatt från engelska:

Hej Alex! Berätta lite mer om din relation till Santa Barbara. Vad är det som gör denna plats unik?

Bra fråga! De flesta som antingen är från Santa Barbara eller som bott här under en kortare tid tenderar att komma tillbaka. Det finns en anledning till det då det är en speciell livsstil här. Självklart är det fint väder och mycket tillgång till utomhusaktiviteter året om. Men det är inte bara det, Santa Barbara har också människor och kultur som jag tror kan vara hjälpsam för många människor. Om du är student så är du på en trygg plats med mycket socialt liv omkring dig. Staden fångar verkligen känslan av ‘easy living’. 

Varför tror du att så många studenter dras till UC Santa Barbara?

UCSB har ett rykte av att vara en rolig plats. Det är en väldigt social miljö som många studenter trivs i. Dessutom är UCSB en topprankad akademisk institution. Jag tror att studenter söker en kombination av både de sakerna. De vet att de kommer ha roligt men också att deras utbildning kommer att hålla en hög kvalitet. Fakulteten, professorerna och forskare trivs bra här så även institutionen erbjuder mycket för studenterna.

När det gäller val av stad tycker jag att det är viktigt att som student fundera över vad du vill få ut av din upplevelse. Om du är en storstadsperson som vill ha mycket grejer som händer omkring dig kan en stad som Los Angeles eller San Fransisco vara perfekt. Santa Barbara har ett långsammare tempo och en mer personlig stämning, samtidigt som det är nära till de större städerna så du lätt kan besöka dem.

Är det svårt att komma in på UC Santa Barbara som internationell student?

Vår antagnings-rating är väldigt hög och det är en orsak till det. Om folk vill resa till andra sidan jorden för att studera på ett topprankat universitet, så är de oftast duktiga studenter. De kommer hit med höga betyg och god förståelse för det engelska språket. Sedan är finansiering viktigt, du måste visa att du kan försörja dig under tiden som du är här. Vi har vissa akademiska krav men vi vill inte göra det svårt för studenter att komma hit, så vi jobbar ofta tillsammans för att se till att de blir antagna. 

Vad är skillnaden mellan ett utbytesprogram och UCSB Extension Program? 

Ett utbytesprogram är baserat på utbyte, det vill säga att vi skickar några studenter från vårt universitet och tar emot några studenter från ett partneruniversitet. UCSB extension program jobbar bara med direktansökande studenter. Vi är en förlängning av UCSB som skapades för att öppna upp UCSB-utbildning till alla, inte bara studenter som tar examen vid skolan. Om du är en internationell student som inte har ett partneruniversitet, så åker du alltid via UCSB Extension Program för att studera hos oss.

Många som vill flytta till Santa Barbara väger mellan att läsa på Santa Barbara City College och hos er. Vad är fördelen med att plugga på ett universitet snarare än ett community college? 

Jag vill börja med att säga att SBCC är en fantastisk institution som vi har många samarbeten med. Det är en perfekt plats att plugga för vissa studenter. Men den största skillnaden är nog att vi som universitet har mer upper-division klasser. Vi har runt 60 avdelningar med ämnesområden och spetskunskaper som dessutom är undervisat av toppforskare inom ämnesområdena. Så det blir en annan akademisk standard än på ett community college. En nackdel är att vår utbildning är dyrare. 

Vi på Calistudies får mycket frågor om boende i Santa Barbara och Isla Vista. Har du några tips på hur man ska gå till väga när man letar boende? 

Boende är en av de viktigaste frågorna och också en av de mer utmanande delarna av att plugga på UCSB. Eftersom att vi är i ett litet område så finns det inte heller lika mycket boendemöjligheter som i de större städerna. 

Vi rekommenderar våra studenter att börja kolla på de olika alternativen som finns tidigt. Boende löser sig alltid, men det kräver mycket engagemang och uthållighet. Därför brukar våra studenter vara väldigt kreativa när det kommer till boende. Jag skulle säga att tidigare har ungefär 95% av våra studenter bott i Isla Vista, som är området precis intill campus. Men på senare år har även folk börjar göra home-stays, som innebär att du bor med en familj i området, eller flyttat till downtown Santa Barbara och pendlat till campus. Vissa studenter går också ihop och hyr airbnbs. Du kan även söka boende på campus via universitetet

Jag vill också poängtera att det är svårast att få boende under fall quarter, under de övriga fyra quarters finns det mer alternativ att välja på. Om du läser här under en längre period kan det också vara lättare att hitta något. 

Vad är fördelarna och nackdelarna med att bo på campus? 

Campusboende är bra eftersom att det mesta redan är omhändertaget för dig. Det är mer officiellt och visa studenter föredrar det. Till exempel får du ditt eget rum med möbler och en mat ingår. Att bo på campus innebär också att det är mer reglerat. Du har boendevärdar som har koll på alla som bor där. Detta innebär att det också är mer kontroll gällande fester och liknande. Därför väljer många att bo utanför campus. Att bo off-campus är en unik upplevelse där du kan välja vilka du bor med, ha mycket egen frihet och vissa studenter bor till och med direkt i koppling till vattnet med havsutsikt från rummet.

Varför väljer folk att bo downtown Santa Barbara jämfört med Isla Vista? 

Det finns många möjligheter med att bo downtown. Först och främst är det lättare att hitta boende där eftersom att det inte är lika många studenter som konkurrerar om platserna. Att bo downtown innebär också att du får tillgång till stadens restauranger, barer och shopping. Det är en lugnare atmosfär och du bor i vanliga bostadsområden med lokalbefolkningen. Återigen beror det på hur du är som person och vad du vill ha ut av din boendeupplevelse. 

Vilka ämnesområden är UCSB mest kända för?

UCSB tenderar att främst vara kända för STEM-områden som till exempel ingenjörsutbildningen eller fysik. Men vi har också många andra ämnen så som kommunikation, psykologi samt dans och teater som vi är kända för. En sak att nämna är att vi inte har någon business school på campus. Studenter som är intresserade av det brukar istället ta kurser inom ekonomi, kommunikation och technology management. Detta gör oss annorlunda från till exempel UCLA eller UC Berkeley.

Är det någon speciell del av studentlivet, som en klubb eller organisation, som du kan rekommendera på campus? 

UCSB har ungefär 50-75 olika klubbar på campus som studenterna kan gå med i. Det finns också greeklife i form av sororities och fraternities. Innan studenter anländer brukar vi skicka ut information om vad du kan gå med i och vi uppmuntrar verkligen studenter att göra det. 

Det finns allt från schackklubbar till blockchain-klubbar som alla fokuserar på en specifik hobby. Många internationella studenter knyter kontakter genom dessa.  Den mest populära klubben vi har är excursion club, som anordnar bland annat hiker och surfingturer men där du också kan hyra egen utrustning för utomhusaktiviteter. 

Har du några andra råd för någon som är intresserad av att plugga utomlands i Kalifornien? 

Jag skulle främst säga- gör research! Kolla in staden, skolan och programmen. Tänk igenom vad ditt mål är med dina studier- vill du läsa ett gäng strökurser? Eller specialisera dig inom ett visst ämne? Kanske ta ett diplom? Vi vill att våra studenter har en akademisk plan när de kommer till oss. Därigenom kan vi också ge dem bättre råd. Se till att förstå dig själv och var du kommer känna dig mest bekväm. Om det inte är i Santa Barbara kanske det är i en annan stad i Kalifornien. 

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan man säga att UC Santa Barbara är en mycket bra och omtyckt skola. UCSB är rankad nr 6 av alla offentliga universitet i USA och ligger i ett vackert område precis vid havet som har sommarvärme året om. En perfekt plats för studier och roliga aktiviteter. UC Santa Barbara tar nu emot ansökningar till våren 2023 och Calistudies nära samarbete innebär att vi kostnadsfritt hjälper till med hela din ansökan till skolan, inklusive visum & CSN. Här kan du läsa mer och skicka in din ansökan.

Om du har fler frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på Calistudies alternativt bli medlem på Calistudies och kontakta UCSB direkt i forumet.