Blueberry vs Calistudies – Välj den bästa studieförmedlaren

Blueberry, Calistudies, STUDIN, StudyAbroad eller Kilroy? Om du väl bestämt dig för att studera utomlands kan en studieförmedlare komma väl tillhands. Även om processen för att ansöka till ett universitet kan göras på egen hand finns det många fördelar med att gå via en förmedlare. Men vilken ska man välja? I denna artikel kikar vi närmare på bland annat Blueberry, en av de största aktörerna på marknaden. Vi kommer även gå igenom vad du bör tänka på vid val av studieförmedlare för att hitta den som passar bäst för just dina ändamål.

Vad är en studieförmedlare?

En studieförmedlare, eller studierådgivare, agerar som en mellanhand när man som student ska ansöka om att börja på ett college eller universitet utomlands. Då pappersarbetet kan vara omfattande och processen ibland invecklad väljer många studenter således att ta hjälp från en utomstående organisation. I många fall kostar detta pengar, men det finns organisationer som hjälper till kostnadsfritt. Calistudies är ett exempel på en sådan. 

Förutom att ansöka till själva skolan kan en studieförmedlare även hjälpa till med rådgivning. Detta gäller exempelvis vilka ämnen man ska plugga, utbildningsform eller vilket universitet eller college man ska välja. Därtill hjälper de till med visum, CSN och försäkringar. I vissa fall kan en studieförmedlare även hjälpa till att samordna med boende, flygbiljetter eller, som i fallet med Calistudies, agera som en samlingsplats för studenter online. Genom forum på nätet kan en studieförmedlare exempelvis koppla ihop den sökande med andra studenter som ska till samma universitet, något som kan vara otroligt fördelaktigt för den som reser iväg ensam. 

Att tänka på vid val av studieförmedlare

I valet och kvalet av studieförmedlare finns det några aspekter du bör ha i åtanke, varav en första reflektion givetvis innefattar var någonstans du vill åka. Medan vissa studierådgivare som Blueberry erbjuder samarbeten med skolor världen över, nischar sig andra som exempelvis Calistudies enbart på studier i USA. Fördelen med den sistnämnda blir ett närmare samarbete med skolorna och en bredare kunskap som kan tilldelas den sökande för att få ut det mesta av sin upplevelse. 

En annan punkt att beakta är om organisationen och den specifika studievägledaren har erfarenhet av det land du önskar att plugga i. Om så är fallet kan denne ge en mer detaljerad beskrivning och skräddarsy hjälp för just dina önskemål. När man som student reser iväg för att plugga utomlands för första gången kan allting kännas aningen överväldigande. Då underlättar det enormt att kunna få prata med någon som har gått igenom exakt samma sak och kan svara på alla ens frågor eller funderingar.

Tänk på detta när du väljer studieförmedling:

 • Har de möjlighet att hjälpa till med ansökningsprocessen för den skola du är intresserad av? Tänk på att om din valda skola inte finns med i utbudet kan en studieförmedlare i många fall ändå hjälpa till med processen. 
 • Har de god kännedom om det land och den skola du vill läsa på?
 • Vad ligger dess priser på i jämförelse med konkurrenterna? Finns det några dolda avgifter? Tänk på att det finns studierådgivare som erbjuder kostnadsfri rådgivning och handläggning. Dock kan en ansökningsavgift tillkomma i samband med att du ansöker till skolan. 
 • Vad har de fått för omdömen eller är det en nystartad organisation? En ny aktör på marknaden behöver inte innebära något negativt. Tvärtom kan de vara mer måna om att hjälpa till för att göra ansökningsprocessen så smidig som möjlig. 
 • Erbjuder de möjlighet att komma i kontakt med andra studenter för planera flygresor och boende ihop? 
 • Har studieförmedlaren själv en god kännedom av att studera utomlands och kan ge svar på alla dina frågor och funderingar? 
 • Tänk på att alltid läsa igenom villkoren. Vad händer om du exempelvis behöver avboka dina planerade studier?

Vad är Blueberry? 

Blueberry är en av Sveriges största förmedlare för utlandsstudier och har många års erfarenhet i bagaget. De erbjuder kostnadsfri rådgivning för studier i USA, Kanada, Ecuador, Australien, Nya Zeeland, England, Irland, Italien, Spanien, Schweiz, Nederländerna, Tyskland, Kina, Malaysia, Indonesien, Taiwan, Thailand, Sydkorea och Japan. Detta kan innefatta utbildningar i form av Study Abroad-terminer, utbytesterminer, Certifikat eller Diplom, alternativt Associate’s, Bachelor’s eller Master’s degree.

Blueberry är ett populärt alternativ för många studenter. Men liksom allt annat bör du överväga för- och nackdelar innan du beslutar dig för den organisation du önskar att ta hjälp av. Vi har nedan listat vad som talar för och emot att ansöka till en skola genom Blueberry.

Fördelar med Blueberry

 • Liksom Calistudies får du även med Blueberry gratis rådgivning och hjälp med hela ansökningsprocessen
 • Ett brett utbud av skolor i olika länder
 • En personlig kontaktperson

Nackdelar med Blueberry

 • Ett väldigt brett utbud innebär även möjligen mindre nischad kunskap om specifika skolor och länder
 • Inget community och därmed svårt att komma i kontakt med andra studenter

Blueberry vs Calistudies – Vilken är bäst?

För att hitta den bästa förmedlingen för utlandsstudier behöver du först och främst reflektera över vad du behöver och i vilket land du vill studera. Medan Blueberry är en mångsidig aktör på marknaden med ett brett utbud av skolor i ett flertal länder är Calistudies nischad på en mindre marknad och fokuserar istället stenhårt på USA. Detta medför såklart ett inriktat fokus på just det området. Därmed kan framtida studenter vara säkra på att de får personlig expertrådgivning från studievägledare som själva har studerat i USA.

Calistudies innehar för närvarande sju universitet och college i sitt utbud. Dessa sträcker sig från härliga miljöer i Kalifornien till storstadspulsen i New York. Skolorna inkluderar exempelvis populära Santa Monica College, Santa Barbara City College, University of California Santa Barbara, University of California Davis , Berkeley College och Green River College. Men även om du är intresserad av en skola som inte finns i utbudet, kan Calistudies ändock hjälpa till. Detta är förutsatt att skolan ligger belägen i USA. 

Förutom studierådgivning och den kostnadsfria ansökningsprocessen kan du även gå med i Calistudies community – en samlingsplats för studenter som redan pluggar eller ska plugga i USA. Genom att kostnadsfritt bli medlem i dess community får du möjlighet att diskutera boende, skolor och andra relevanta ting med medlemmar som har gjort samma resa eller ska till samma destination som just du. Dessutom är det ett utmärkt sätt att hitta reskamrater. Bara för att dina vänner från Sverige inte hänger med till andra sidan Atlanten betyder inte det att du behöver resa ensam. 

För bloggare som vill dela med sig om sina USA-äventyr finns det även möjlighet att bedriva sin blogg genom Calistudies.

Sammanfattning – Ska jag välja Blueberry eller Calistudies?

Att studera utomlands på universitet är en upplevelse som många drömmer om. Dock är det endast ett fåtal som faktiskt beslutar sig för att åka iväg. Använder man sig däremot av en förmedlare för utlandsstudier kan processen bli betydligt enklare än om man söker till ett universitet utomlands på egen hand. 

Men vilken studieförmedlare du ska välja är svår att svara på. Det viktigaste är att du gör dina egna undersökningar för att finna den förmedling som passar just dina behov bäst. Om du är ute efter att plugga i USA och önskar att utöka ditt kontaktnät med andra studenter kan Calistudies måhända vara det bättre alternativet. I Calistudies diskussionsforum kan du nämligen bredda din vänskapskrets och informationsbank redan innan du åker. Ett sammansvetsat community med nära samarbeten till college i USA kan underlätta enormt, speciellt om du reser iväg ensam. Om du däremot är intresserad av att studera i Australien eller Asien kan Blueberry vara det mest lämpade valet.