Visste du att college och universitet är två olika typer av skolor? Calistudies samarbetar med colleges, universitet och språkskolor i USA som alla har sina fördelar beroende på vad du vill få ut av din utbildning. Här hoppas vi kunna reda ut en gång för alla: vad är skillnaden mellan college och universitet?

College vs. universitet

Trots att orden ibland används synonymt så är college och universitet faktiskt två olika typer av skolor. Båda är eftergymnasiala skolor, men den mest grundläggande skillnaden är att college är mindre och erbjuder kortare utbildningar upp till Associate degree, medan universitet erbjuder längre utbildningar och högre examensnivåer. En collegeskola kan beskrivas som motsvarigheten till en svensk högskola och kan inte utfärda en Bachelor’s/kandidatexamen. Till denna kategori tillhör skolorna Berkeley College, Foothill/De Anza College, Green River College, och Santa Barbara City College.

Det finns flera fördelar med att välja ett college. Skolorna är mindre och skolavgifterna brukar vara betydligt billigare jämfört med universitet. Som ny utlandsstudent kan du börja med fristående kurser inom ditt intresseområde eller studera till ett certifikat eller Associate degree. Du kan sedan kan välja att bygga vidare på din utbildning genom att studera vidare på ett universitet. På så sätt är collegeskolor ett väldigt flexibelt val och bra för dig som vill utforma din utbildning under studietiden. Klassrummen brukar dessutom vara mindre vilket bidrar till en mer intim inlärningsmiljö.

Högre examensnivåer

Ett universitet är en större skola där du kan studera upp till högre examensnivåer som Bachelor’s degree, Master’s degree och Doctor’s degree. Det är vanligt att studenter börjar sin utbildning på ett community/city college för att sedan studera vidare på ett universitet. Men du kan också börja studera på ett universitet med en gång. Universitet karaktäriseras av större skolområden med en livlig studentkultur och storslagna sportevenemang. Allt du behöver finns på campus och skolan kan kännas som en liten stad med sin egen kultur och gemenskap.

Ett exempel på en sådan skola är vår samarbetspartner University of California, Santa Barbara, som tillhör det prestigefyllda UC-systemet i Kalifornien, i sällskap av andra kända skolor som UCLA, USC och UC Berkeley. Om du är ute efter en klassisk amerikansk universitetsmiljö med cheerleaders och hela paketet så kommer du troligen trivas bra på ett större universitet. Du kan också förvänta dig en hög akademisk nivå på utbildningen och det är vanligt att universiteten bedriver sin egen forskning inom vetenskapliga ämnen.

Språkresor i Kalifornien

Ytterligare en kategori av skolor i USA är språkskolor, som är inriktade på – you guessed it – språk! Perfekt för dig som vill studera i USA med syfte att förbättra engelskan. Calistudies samarbetar med Kaplans språkskolor som har campus i ett gäng spännande städer i Kalifornien; San Francisco, Santa Barbara, Los Angeles och San Diego. Då allt fler arbetsplatser i Sverige kräver avancerade engelskakunskaper är språkkurser i USA bra att ha på ditt CV för att sticka ut ur mängden.

Utforska vårt utbud av språkskolorcollege och universitet och se vad som passar dig. När du är redo hjälper vi dig med din ansökan så att du slipper allt krångel – helt kostnadsfritt!