Om du har börjat kikat på olika utbildningar och studievägar i USA har du kanske redan stött på begreppet transfer. Alltså processen att byta från en skola till en annan. Planerar du till exempel att börja ta kurser på ett tvåårigt community college och sedan studera vidare på ett fyraårigt universitet kommer du behöva göra en transfer. Här förklarar vi vad en transfer innebär och hur du enklast navigerar processen.

Vad är en transfer?

Transferprocessen innebär att du lämnar det amerikanska college eller universitet där har varit är inskriven och registrerar dig vid ett nytt program på en ny skola. Det kanske låter simpelt, men det kan faktiskt vara en ganska komplicerad process eftersom du måste överföra dina intjänade poäng (units) och din visumstatus till nya skolan. När din antagning till det nya universitetet eller högskolan har bekräftats behöver du ett nytt I-20-formulär. För att starta denna process måste du begära att din nuvarande skola överför din SEVIS-post till ditt nya universitet. Din SEVIS-post kommer att uppdateras med information om din överföring, och beroende på när du flyttar kan detta ändra villkoren för ditt studentvisum. Kom ihåg att arbeta med en rådgivare genom denna process!

Beroende på studienivå, studieområde, skola och tidpunkt kan villkoren för en transfer variera. När du byter skola kan du antingen fortsätta mot din ursprungliga examen eller välja att byta till ett nytt program. Det är möjligt att överföra de flesta av de units du har tjänat in för att upprätthålla samma studietakt och få din examen inom en rimlig tidsram, men då det är viktigt att planera i förväg.

Varför gör man en transfer?

Det kan finnas olika anledningar till varför du vill byta till ett nytt universitet under din utbildning. Här är några exempel:

  • Du har studerat på ett tvåårig skola och vill fortsätta till ett fyraårigt universitet
  • Du vill byta till ett studieområde som ditt nuvarande universitet inte erbjuder
  • Din ekonomiska situation har förändrats och du måste överväga andra alternativ
  • Du hittade ett mer givande program på ett annat universitet
  • Du upplever kulturchock och vill ha en annan universitetsmiljö eller gemenskap

Den vanligaste anledningen att göra en transfer är för att studera vidare efter en avslutad examen på en tvåårigt college. Vissa colleges (community eller city) erbjuder nämligen bara kortare utbildningar. Dessa skolor brukar ge sina studenter goda chanser att göra en transfer vidare till ett större campus. Så om du har siktet inställt på ett längre utbildning kan det vara en god idé att börja studera på community college de första två åren där kurserna är billigare och sedan fortsätta plugga till en Bachelor’s Degree eller Master’s Degree på ett universitet. Läs mer om studienivåer i USA och skillnaden mellan college och universitet.

När kan du göra en transfer?

Ett universitet välkomnar vanligtvis nya transferstudenter som har slutfört upp till två års studier vid en annan skola. Det är möjligt att vissa universitet inte godkänner transferstudenter med mer än två år inskrivna vid en annan skola. Du bör också ha koll sista anmälningsdagen när du överväger en transfer eftersom dessa datum kan variera. När du planerar att byta universitet i framtiden bör du också börja samla in de dokument som krävs för transfer så snart du kan, eftersom det kan ta tid att samla in och granska allt.

Hur går processen till?

Att som utlandsstudent veta hur man gör en transfer till en ny skola innebär en förståelse av ansökningskraven och transferpolicyerna både på nuvarande universitetet och det universitetet du planerar att byta till. Även tvååriga colleges brukar uppmuntrar sina studenter att göra en transfer är det viktigt att komma ihåg att de sätter strikta deadlines för att göra det. Var därför medveten om alla relevanta ansökningsdatum och transferscheman i förhand.

Det finns tre transferalternativ tillgängliga för utlandsstudenter på F-1 visum; 1) en transfer från ett universitet utanför USA, 2) en transfer från ett tvåårigt community college till ett fyraårig universitet, och 3) en transfer från ett fyraårigt universitet till ett annat fyraårigt universitet.

Prata med en rådgivare

Eftersom olika skolor har sina egna policyer gällande transfers är det bäst att ta hjälp av en internationell studievägledare eller akademisk rådgivare som kan vägleda dig genom processen. Denna typ av rådgivare, även känd som en Designated School Official (DSO), kan hjälpa dig att förstå vilken typ av information och dokumentation du behöver samla in, gå över förväntade kostnader och ta itu med eventuella ändringar av ditt studentvisum som du behöver tänka på. Community- och city colleges brukar ha ett Transfer Center eller dylikt, så passa på att utnyttja resurserna som finns på campus.

Är du redo att börja studera i USA? Calistudies kan hjälpa dig bli antagen till skolan, söka F-1-visum och göra dig redo för universitetslivet i USA. Vi samarbetar med ett brett utbud av skolor och hjälper dig helt kostnadsfritt. Välkommen med din ansökan!