Fråga:
Hej! Skulle du kunna göra ett inlägg om hur det är att plugga i LA? Typ hur många dagar i veckan är man där, hur långa dagar har man, är det mycket läxor/tentor, är det svårare/lättare än i Sverige? Vad tycker du om din skola och din utbildning, är du nöjd? Tack!

Svar:

Hej! Något som är skönt med SMC är att man får välja helt själv vilka kurser man vill ha, vilket innebär att man kan välja dem efter vilka lärare som verkar bra och vilka dagar man vill gå i skolan!
Hur bra klassen är tycker jag framförallt beror på läraren, så kolla in RateMyProfessors.com där man kan söka på lärarens namn och se vad elever har sagt om honom eller henne. Där kan du se vad han/hon oftast ger för betyg, hur mycket plugg det är, hur svåra prov läraren ger ut, mm. Första terminen visste jag inte om den sidan, så råkade välja kurser med riktigt dåliga lärare. Men den här terminen valde jag framförallt efter RateMyProffesors, och är jättenöjd med kurserna!
Jag går måndag-torsdag mellan ungefär kl 13.30-18. Sen så har jag även valt en intensiv onlinekurs, vilket innebär att den bara är hälften så lång som resten av kurserna och allt görs på en hemsida som heter Canvas. Rekommenderar verkligen att ta en kurs online, speciellt om du bor en bit ifrån skolan eller bara vill ha ett lite mer flexibelt schema! Man får dock bara ha max 1 kurs online per termin. Har även vänner som valt sina kurser så de bara går 2 dagar i veckan, fast längre dagar. Men jag föredrar kortare dagar istället! Så var noga med vilka dagar & tider dina klasser har innan du väljer dem! Annars kan du råka välja en femtimmars-klass på fredagkvällar, vilket jag med erfarenhet kan lova inte är så särskilt kul.. 😉

Hur svåra klasserna är, är verkligen helt upp till läraren. Som till exempel i en klass har vi 2 uppgifter & 1 quiz varje vecka, medan i min Film11-klass ska vi bara ha totalt 2 prov på hela terminen (en midterm & en final) där vi får ha med oss både anteckningar & boken till proven. Så det varierar verkligen jättemycket. Och visst kan det vara nice att ha enklare kurser, men samtidigt vill man ju även lära sig en del eftersom man betalar så mycket pengar för det! Så känn efter noga vad för typ av skoltid du vill ha, om du verkligen vill lära dig om ämnet eller om du mest vill till LA för att ha kul. Finns inga rätt eller fel, bara man vet vad man vill få ut av det så att du kan välja klasserna efter det!

Jag har valt en blandning av kurser, och läser just nu Film11, AHIS2 (konsthistoria) online, ART 20B (continue drawing) och ART 31 (oil painting). Är jättenöjd med mina klasser och tycker det är en skön blandning både med tanke på tempo och svårighet! Filmklassen är som sagt väldigt enkel och man behöver i princip bara kolla på en film varje lektion, konsthistorian är väldigt intensiv men ändå intressant och man lär sig jättemycket, teckningsklassen är ganska intensiv men den läraren är så himla bra & schysst så det blir kul ändå och samma sak gäller för oljemålningen. Den är dock inte särskilt intensiv, men det som är lite negativt där är att de materialen kostar rätt mycket pengar..
Är än så länge bara inne på tredje veckan för den här terminen men är redan jättenöjd!

De flesta svenskar som åker hit verkar dock välja att läsa business, vilket jag inte kan säga så mycket om eftersom jag inte läst någon businessklass. Men om det är det du är intresserad av, så kan jag rekommendera att kolla vad som finns för Department Certificate eller Certificate of Achievement (om du inte ska läsa ett degree), då det finns rätt mycket certifikat och diplom inom just business. Vissa certifikat kräver inte alls många klasser, så kan vara smart att i alla fall kolla upp det! Finns att läsa om här.

Hoppas det var svar på din fråga! Och skriv gärna fler kommentarer om det är något annat ni undrar över!

Kram!