Här kommer ett inlägg på hur man går till väga för att söka en utbildning utomlands, jag kan bara tala från egna erfarenheter och hur det gick till då jag sökte till Santa Monica College men jag tror att övriga colleges i USA är väldigt liknande.

 1. Bestäm destination, vart vill du åka och bo under en tid och studera?
 2. Det första beslutet är om du vill ta hand om hela ansökning processen själv eller om du vill ta hjälp av ett företag. Jag valde att få hjälp för att vara säker på att alla dokument va rätt i fyllda och att jag skickade in allt som va nödvändigt för att bli antagen. För dig som vill studera i Kalifornien så finns Calistudies som hjälper dig kostnadsfritt med hela din ansökan plus hjälper dig att söka visum och CSN.
 3. Se till att fylla i alla dokument, jag ska inte ljuga nu utan det är en del som ska fyllas i. Många papper hit och dit, därför tyckte jag det va väldigt skönt att ha hjälp då man bara kunde ringa och fråga om man hade några frågor om vad som helst. Calistudies hjälper mer än gärna till med alla frågor du kan tänkas ha
 4. Skicka in alla ansökningspapper
 5. Vänta, vänta vänta….
 6. HUUURRRAAAAA antagen till skolan!!!
 7. Boka tid hos ambassaden i Stockholm. Även om ditt möte är kl 8:00 exempelvis så va där tidigt och räkna med kö.. Är det vinter så klä dig ordentligt varmt. Va även beredd på att vissa där inne pratar svenska o andra inte. Hört en del roliga historier då dom trodde det endast va amerikanare som inte kan svenska men visade sig vara några svenska arbetare där också haha
 8. After ambassaden och du blivit godkänd är det mer väntan för att få allt hemskickat.
 9. Men när alla dokument har kommit fram så är det ju bara att tagga till till 1000 och se fram en helt otrolig upplevelse.
 10. Jag rekommenderar starkt att joina olika grupper med andra svenskar eller personer på samma college. För SMC finns b.la “svenskarna på Santa Monica College” och “Santa Monica College” på Facebook. Jag gick även med i gruppen “Swedes in LA”. Jag rekommenderar detta pga att hitta boende snabbare och säkrare. Nu kan Calistudies även hjälpa till med det vilket underlättar det ännu mer så hade detta funnits när jag åkte hade jag joinat det utan tvekan. Bra o veta är att hyran är dyr och rumskompisar har alla så är ett jättebra sätt att connecta med folk innan du är på plats i LA.
 11. Köp flygbiljett, detta kan du visserligen göra i både steg 9 och 10 eller när du vill men jag hade inte köpt någon biljett innan alla papper är hemma och du vet att allt är klart så det inte blir någon panik över saknade papper osv
 12. Rekommenderar att ha fixat något slags boende de första nätterna. Det finns massa bra Airbnb platser, hostel (jag har även plats i min lägenhet om någon skulle vilja hyra in sig här). Även många andra som hyr ut beroende på när du kommer hit.
 13. Packa packa packa!!!! Jag gjorde en lista på idéer på vad man kan packa ner https://calistudies.se/california/dont-forget-bring-entire-wardrobe/
 14. Spendera massa tid med familj och vänner
 15. Dagen är här då det är dags att åka. Ha världens bästa tid, njut och våga ta chanser. Du kommer inte ångra dig!!!!

Är det några övriga frågor eller funderingar tveka inte att kommentera eller hör av dig direkt till Calistudies. Calistudies hjälper mer än gärna till med allt du undrar över.

// This blog posts is mainly for Swedish people who’re applying to study abroad and that’s why I haven’t written a list in English. If there’s anyone who would like to know how it works and don’t understand Swedish please let me know and I’ll be happy to translate the list.