Fråga:

Hej! Tänkte fråga lite om din vistelse i USA. Hur mycket pengar spenderar du i månaden ungefär, utöver CSN? Åkte du med någon organisation isåfall vilken? Hur mycket pengar tycker du man bör spara ihop innan man åker? Tacksam för svar.

Svar:

Hej! Bra frågor! Men det är så svårt att svara på hur mycket pengar som går åt i månaden.. Det är verkligen från person till person. Mycket går åt första månaden – till skolavgiften, till material & böcker som man behöver köpa till skolan och till alla depositioner man behöver lägga ut (som till lägenhet, gas, el, mm.) Sedan kan man faktiskt klara sig på endast CSN, men då måste man vara jätteförsiktig med vad man lägger pengar på och allt kommer då gå åt till hyra, räkningar och mat. Och det kan funka, men är kanske inte så kul! Man vill ju ändå hitta på en del och ha roligt när man väl är här. Det är väl ändå det som man delvis åker hit för.

Mycket går i alla fall åt till hyra, det är så dyrt med lägenheter här! Men bor man ihop typ 4-5 roomies så klarar man sig (plus att det är jäkligt kul!) Men till och med då är det svårt att hitta något för mindre än ca $600 i månaden/person. Jag skulle faktiskt rekommendera det komplexet jag bor på just nu, West Park Village i Brentwood. Det är väldigt fräscht och är nog det billigaste komplexet jag vet om häromkring. Annars är även Lincoln Place Apartments bra, men det är lite dyrare. Båda de två komplexen ligger nära Santa Monica College.
Sedan väljer många att lägga pengar på att köpa bil när de kommer hit, då det är så långa avstånd överallt. Men det finns även bra bussförbindelser där man åker gratis om man har sitt student-id och jag vet även många som köper cyklar så de kan ta sig till skolan så. Annars går även Uber och Lyft överallt, dygnet runt, så det väljer jag ofta då det är så enkelt & billigt! Om du har tänkt bo i Hollywood eller längre in i stan så skulle jag rekommendera att kolla upp metron. Man kan ju hela tiden hitta sätt att spara pengar på.

Så det måste inte gå åt så jättemycket pengar utöver CSN, men ett tips är att skriva upp ungefär hur mycket pengar du kommer vilja lägga på nöjen och annat så kanske du kan räkna ut hur mycket du behöver spara på ett ungefär. Det är så svårt att säga en summa då det verkligen är olika för alla och man prioriterar helt olika saker. Men det är såklart bra att ha en del sparat innan!
Innan jag åkte så pratade jag med flera olika organisationer för att se vilken som kändes bäst. Jag valde i alla fall att åka med Blueberry och var nöjd med mitt val, men idag hade jag faktiskt valt att åka med Calistudies – och det säger jag inte bara för att jag bloggar för dem haha. De hade ännu inte startat upp när jag ansökte till SMC men nu hjälper de till helt kostnadsfritt med hela ansökan, som kan kosta en hel del annars. Plus att man då kan annonsera & hitta boende genom dem! Men såklart så ska man ju utforska vilken organisation som känns bäst för en själv. Men att ta hjälp av någon är verkligen ett tips för ansökningen var rätt omständig och jag hade nog inte kunnat hålla reda på allt helt själv haha.

Vet att det kanske inte riktigt var ett fullt svar på din fråga men hoppas att det ändå kan vara till hjälp! Fråga gärna igen om det är något mer du undrar över så svarar jag så bra jag kan! 😘