Hej! Vad kul att du som läser det här troligtvis bestämt dig för att studera i USA.

Jag förstår att det är mycket frågor och praktiska saker att tänka på och här kommer därför lite tips som kan vara bra att ha koll på innan du tar dina väskor och korsar Atlanten. Några av tipsen hade jag själv glädjen att använda mig av medan andra har jag fått lära mig den hårda vägen. Förhoppningsvis kan detta göra dig bättre förberedd.

Studielån – Om du har tänkt att finansiera dina studier med sparade pengar kan det vara värt att tänka om, speciellt om det är så att du planerar att köpa en bostad inom snar framtid. Att köpa sin första bostad och ta sig in på bostadsmarknaden kan vara svårt delvis för att det ofta krävs en trygg anställningsform men framförallt eftersom du behöver en kontantinsats på 15 % av bostadens värde. Om du exempelvis vill köpa en lägenhet för 2,5 miljoner krävs det att du går in med 375 000 kr eller mer beroende på vad du tjänar vilket i sin tur avgör hur mycket du får låna. Istället för att spendera dina redan sparade pengar kan det därmed vara bra att lägga undan dessa och istället söka studielån. Det är nämligen nästintill gratis att låna pengar från CSN och i skrivande stund ligger räntan så lågt som 0,16 % under 2020. Detta kan jämföras med ett rörligt bolån som idag har en ränta på cirka 1,6-2,0 %. Att spara din pengar innebär att du har en starkare position när det är dags att kliva in på bostadsmarknaden och att du har mer pengar att tillgå om bostaden du vill köpa överstiger vad du får låna från banken. CSN-lånet löper dessutom under lång tid och är inget som är bråttom att betala tillbaka.

På CSN’s hemsida kan du läsa mer om aktuella räntor och avgifter för studielån. 

Försäkring – Teckna försäkring för utlandsstudier. Det är viktigt att du är rätt försäkrad under din studietid. En hemförsäkring gäller i normala fall 45 dagar vilket innebär att du bör teckna en försäkring för utlandsstudier för att faktiskt få den hjälp du behöver om något skulle hända om du till exempel blir sjuk, råkar ut för en olycka eller blir rånad. Oväntade händelser under din utlandsvistelse kan bli väldigt kostsamma om du inte har rätt försäkring.

Bokning av flyg – En sak som kan låta lite konstig men som är viktigt att ha i åtanke när du kollar på flyg är att det oftast är samma pris att boka en tur- och returbiljett som att boka en enkel biljett. Om du inte vet när du tänkt flyga hem rekommenderar jag att göra returresan ombokningsbar vilket ger dig flexibilitet om du vill stanna kvar eller flyga hem tidigare. Ett annat tips är att boka ditresan så att du landar dagtid i USA. Detta för att det är både lättare och tryggare eftersom mer är öppet och det är lättare att få tag i folk. Det är inte jättekul att behöva springa runt och jaga rätt på transfer eller inte få kontakt med skolor och företag som har stängt.

Cash is king – Det är inte för inte som man brukar säga så. Du kommer bli förvånad över hur långt fram Sverige är när det kommer till digitala betalningsmetoder jämfört med USA. Tro inte att du bara kan ta med dig Swish och så är allt lugnt. Se till att växla så du har så pass mycket kontanter (US dollar) att du klarar dig några dagar utan ditt bankkort. För ökad säkerhet förvara pengarna i en påse som du hänger runt halsen innanför tröjan under tiden du reser. Se till att ha många olika valörer då det inte alltid kan erbjudas växel vilket jag själv fick erfara när jag som nybliven student klev på bussen i Santa Barbara och motvilligt fick sträcka fram 20-dollarssedeln för resan som skulle kostat $2 . Nu fick jag prova på att vara amerikan på riktigt och använda mig av uttrycket “keep the change” och inte mycket hade jag till val mer än att avstå från Frozen Yoghurt glassen jag skulle köpt på stan. Dricks är för övrigt något som du förväntas ge, inte på kommunala bussen, men till många andra serviceyrken där dricksen är en stor del av lönen.

Betalkort – Är du ung byt ut ditt barnsliga Maestro-kort som du fick när du var 15 mot ett riktigt bankkort som du kan betala utomlands med. Öppna upp kortet för utlandsköp och så rekommenderar jag att tillfälligt öppna kortet för internetköp innan du kliver på planet då vissa betalningsautomater kan räknas som köp via internet. Se över vilka villkor som gäller för betalkortet. Vilket påslag gör banken, hur mycket får du ta ut samt vad kostar det?

Bankdosa och internetbank – Ta med bankdosa och inloggningskort till internetbanken. Varför tänker du jag har ju Mobilt Bank ID? Precis, tills den dagen det löper ut och måste förnyas eller du får din mobil stulen eller köper ny. Då blir det problem. Det är inte superkul att springa runt i USA och försöka få tag i svensk bankdosa till rätt bank.

Öppna bankkonto i USA – Om du vet med dig att du kommer ha många utgifter och ska studera en termin eller mer rekommenderar jag att öppna upp ett amerikanskt bankkonto så snart som möjligt. Anledningen är att du troligtvis kommer ha en hel del kostnader att betala på plats så som kursavgifter vilket i vanliga fall är betydligt mer förmånligt att betala från ett amerikanskt konto. Det är dessutom oftast gratis att öppna och är en fördel att ha när du reser runt i landet. Mitt amerikanska kort har bland annat räddat mig och mina vänner när vi under en roadtrip akut behövde tanka bilen och automaten nekade alla våra svenska kort. Beroende på vilken bank du har brukar det kosta omkring 500 kr att göra en expressöverföring som tar några dagar från ett svenskt konto till ett amerikanskt. Ska du betala in exempelvis 50 000 kr i kursavgifter och du istället betalar med ditt svenska bankkort med en kortavgift på 5 % får du betala 52 500 kr men hade du istället gjort en överföring till det amerikanska kontot och betalat med det kortet hade du sparat 2000 kr. Lägg sedan till i beräkningen alla andra utgifter du kommer ha som hyra, mat och nöjen så blir denna summa snabbt väldigt stor.

Valutasäkra – En annan anledning till att öppna upp ett amerikanskt konto är möjligheten att valutasäkra genom att föra över en större summa pengar och på så sätt växla från svenska kronor till dollar. Frågor värt att fundera över är: Har du räknat med att studera en längre tid och räknat på en historiskt låg dollarkurs? Har du råd att studera om dollarn går upp 10, 20 eller 40 %?

Mobilsurf – Innan du åker se över vad du har för mobilabonnemang för surf och att du har en plan för hur du ska ordna ett amerikanskt kontantkort för att komma åt internet när du landat. Eftersom du troligtvis inte har något amerikanskt personnummer så är det kontantkort som gäller.  Det kan snabbt bli ett stressmoment att landa på en främmande plats utan tillgång till mail med bokningsbekräftelse för flygbuss, kartor och annan viktigt information. Ett tips kan vara att skriva ut dessa samt innan avresa kolla upp om det finns ställen med Wi-Fi i närheten.

Var ute i god tid – Passa på att gå till husläkaren och betala de där 200 kronorna för att få det lilla plåstret på fingret för det blir alltsom oftast bra mycket dyrare att göra samma sak i USA. Beställ linserna, läkemedel och ordna med recept. Det dyker alltid upp nya måsten inför resan och det blir lätt ett stressmoment att behöva uppsöka hjälp i ett annat land. Förnya ditt pass så det är giltigt minst 6 månader efter studietiden men helst längre än så.

Ta hjälp med din ansökan – Sist men inte minst vill jag rekommendera att ta hjälp att ansöka till skolan. Att komma iväg och studera i USA är krångligt och det är mycket som kan gå fel. Det är allt från krångliga ansökningsprocesser till skolor och visum till intyg på hur du ska finansiera dina studier. Det är en lång och komplicerad process och gör du saker i fel ordning är risken stor att du inte kommer iväg eller att du inte kommer in i landet. Det kostar oftast inte speciellt mycket att ta hjälp och ibland är det till och med kostnadsfritt och då ingår hjälp med hela dina ansökan samt hjälp med visum.

Vilka är dina bästa tips? Bli medlem och kommentera.