Arbeta på campus

Att studera i USA är inte billigt. Vi på Calistudies förstår att den ekonomiska belastningen kan vara tuff, även med hjälp från CSN. Ett smart sätt att underlätta din pengastress är att arbeta på campus vid sidan av studierna. Att jobba på skolan är dessutom ett bra sätt att bredda ditt sociala nätverk och träffa andra studenter och medarbetare på din skola.

Det krävs inget arbetstillstånd för att ta anställning på campus. När du har slutfört en termin på ett amerikanskt universitet eller college med F-1 studentvisum har du tillåtelse att arbeta deltid upp till 20 timmar i veckan, så länge din arbetsgivare bedriver sin verksamhet inom skolområdet. Under skolloven när kurserna inte är igång får du arbeta heltid.

Hitta anställning

Om du redan är på plats är det värt att gå runt på campus och söka upp möjliga arbetsgivare. Det finns ofta lediga tjänster, till exempel som kassabiträde i skolkafeterian, som tutor i ett skolämne, eller kanske en administrativ tjänst i något av kontoren på campus (det lär finnas många). Printa ut några kopior av ditt CV och presentera dig.

Befinner du dig inte nära campus kan det vara bra att kolla din skolas hemsida eller studentportal. Det kan hända att lediga tjänster står listade där. Kanske finns det ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på för att ta del av nya lediga tjänster. Kolla också med din skolas kontor för utländska elever för tips.

Social Security Card

När du har fått ett jobberbjudande behöver du gå till ett Social Security-kontor för att få ett Social Security Number (SSN), vilket är motsvarigheten till ett svenskt personnummer eller samordningsnummer. Ansökningsprocessen sköts på kontoret och efter några veckor borde du få ditt Social Security Card på posten, och voilà – nu kan du börja arbeta!

Social Security Card är en värdehandling som det är värt att ta väl hand om. Att ha ett unikt SSN är en tillgång för dig som vill vistas i USA under en längre tid och är något som kan komma till användning om du vill arbeta där igen i framtiden.

Andra sätt att jobba som student än att arbeta på campus

När du har tagit en examen, Associate, Bachelor, eller Master, kan du söka ett arbetstillstånd via praktikprogrammet Optional Practical Training (OPT). Här kan du läsa mer om Optional Practical Training (OPT). Om du redan har arbetat på campus slipper du fixa Social Security Card. Du behåller då samma nummer och behöver inte gå till Social Security Office igen.

Lycka till med arbetssökandet!