Vad innebär det att boosta ditt CV med studier i USA?

Nu ska vi reda ut hur du kan boosta ditt CV med studier i USA. Att plugga i USA är inte bara en häftig och unik upplevelse där du träffar nya vänner från hela världen, det ger dig också en chans att bättra på meriterna i ditt CV. Genom studier i världsklass från college och universitet i USA kan du enklare sticka ut från mängden när det är dags att kriga dig in på arbetsmarknaden – oavsett om du har fullbordat en master eller endast har studerat en termin på college.

I denna artikel kommer vi gå igenom hur du med din utbildning från USA kan ta dig fram på arbetsmarknaden och glänsa över konkurrenterna. Vi kikar även på hur arbetsmarknaden ser ut för studenter med en examen från utlandet, samt löneskillnaderna mellan studenter som enbart har studerat i Sverige gentemot dem som har erfarenhet från universitet utomlands.

Fem anledningar till att sätta utlandsstudier på meritlistan

Förutom utbildningen i sig innebär studier utomlands även nya, alternativt förbättrade egenskaper och kunskaper som kan vara värdefulla för alla typer utav framtida yrken. Dessa inkluderar bland annat:

  • Förbättrade språkkunskaper i engelska
  • Lätt att anpassa sig till nya miljöer
  • Förmåga att knyta nya kontakter
  • Se världen ur ett annat perspektiv
  • Ökat självförtroende och förmåga att ta initiativ

Låt oss ta en närmare titt på ovanstående punkter för att se vad de innebär i praktiken från en arbetsgivares perspektiv. Dags att boosta ditt CV med studier i USA!

Förbättrade språkkunskaper i engelska

Vi börjar med det självklara. Engelska är ett av de största och mest primära språken i världen. Att behärska engelska väl i både tal och skrift kommer man därmed långt på, oavsett om du arbetar med marknadsföring, ekonomi eller handel. Idag är världen mer sammanlänkad än någonsin förut, vilket innebär att en ny potentiell arbetsgivare behöver kunna förlita sig på att du kan kommunicera obehindrat med kunder och kollegor världen över.

Anpassningsbar till nya miljöer

Förmågan att kunna kan adaptera sig till nya miljöer och handskas med situationer utanför ens trygghetszon är a och o när det är dags att ge sig in i arbetsmarknaden. Med dina studier i USA, oavsett om det rör sig om ett certifikat på ett år eller en Bachelor’s degree, bevisar du att du är flexibel och kan enkelt anpassa dig till nya grupper, miljöer och system.

När du flyttar till USA behöver du nämligen inte bara anpassa dig till en ny internationell skola och människorna runt omkring dig, utan även vänja dig vid att saker och ting sköts på ett lite annorlunda sätt än i Sverige. I USA är det exempelvis vanligt att man fortfarande betalar räkningarna med checkar – ett tillvägagångssätt som kan kännas väldigt passé för den moderna svensken.

Förmåga att knyta nya kontakter

Vid en flytt till ett helt främmande land blir man tvungen att lära sig knyta nya kontakter, vare sig man vill det eller inte. Detta för med sig ett stort internationellt nätverk som kan bli betydande för framtiden, du kanske till och med träffar din framtida arbetsgivare i USA?

Förutom ditt utökade kontaktnät som främjar din upplevelse i USA både privat och karriärmässigt tar du även med dig kunskaper om hur man kommunicerar med människor från olika kulturer. På ett djupare plan innebär detta en nyfikenhet på livet som resulterar i en ökad förmåga att lyssna på andra, samt ställa frågor – en värdefull merit i yrkeslivet.

Se världen ur ett annat perspektiv

Ett ganska självklart faktum, men ändock en viktig påminnelse, är att en flytt till USA eller annat land får dig att se världen ur ett annat perspektiv. Du inleder samtal och diskussioner med människor från andra kulturer som du annars aldrig hade träffat, vilket öppnar ögonen för nya infallsvinklar och förmågan att tänka utanför boxen.

Genom att läsa en hel eller delar av en utbildning i USA utökar du också din egna kunskapsbank då mycket utav det som erbjuds i USA inte finns tillgängligt i Sverige. Detta medför i sin tur en annan synvinkel på just ditt specifika kunskapsområde, vilket värderas högt av arbetsgivare.

Ökat självförtroende och förmåga att ta initiativ

När man flyttar utomlands för att studera kan man till en början tyckas mötas av den ena motgången efter den andra. Detta är helt naturligt. Men med motgångar kommer också nya lärdomar och innan du vet ordet av det kommer du knappt ens minnas på hur jobbigt det var att hålla den där presentationen på engelska framför klasskamraterna.

Ett ökat självförtroende främjar självständighet och initiativtagande – något som rankas högt på en arbetsplats. En arbetsgivare letar nödvändigtvis inte efter någon som redan kan allt, utan snarare någon med en positiv inställning och ambitioner för att ta sig an nya främmande utmaningar med ett leende på läpparna.

Plugga utomlands och få högre lön

De ovärderliga egenskaperna som du samlat på dig under din studietid kommer givetvis med en belöning. En undersökning från Statistiska Centralbyrån visar nämligen på att studenter som har pluggat utomlands erhåller en högre inkomst i arbetslivet efter sin examen. År 2015 låg en genomsnittlig årslön för utlandsstuderande på 326 800 kronor, medan studenter som endast studerat i Sverige istället hade 309 400 kronor om året.

Att boosta ditt CV med studier i USA talar sitt tydliga språk och det kommer dessutom att få dig att glänsa över dina konkurrenter – oavsett vilket jobb du är ute efter. Men glöm för all del inte att lyfta fram dina nyutvecklade kvalifikationer och kom med konkreta exempel när det är dags att löneförhandla så att arbetsgivaren kan ta med all din kompetens och erfarenhet i beräkningarna.

En ljus framtid för utlandsstudenter

Som du märker kan studier i USA öppna upp för nya möjligheter på arbetsmarknaden. Förutom att utvecklas på ett personligt plan innebär dina förkovrade kvalifikationer ett stort plus i kanten på ditt CV som får dig att sticka ut gentemot dem som enbart har studerat i Sverige. Undersökningar pekar även på att individer som har studerat utomlands hamnar i ett fördelaktigt urval hos arbetsgivarna då de tenderar att ha högre medelbetyg, samt innehar karaktärsdrag såsom hög motivation och företagsamhet.

Boosta ditt CV med studier i USA – Från idé till verklighet

När du väl kommit till bukt med att ta klivet ut i den stora världen för att bättra dina kunskaper och samla på dig nya erfarenheter är det dags att välja skola och utbildningsform. På Calistudies får du hjälp med hela ansökningsprocessen och kan känna dig trygg med att lämna över det byråkratiska till oss. Fokusera istället på vilka ämnen du vill studera och vart du kan tänkas hitta Kaliforniens bästa strand så sköter vi resten!