Så kommer du in på din drömskola i USA

Så du har bestämt dig för att plugga i USA? Grattis! Då är det bara att packa väskorna och dra – eller? Sakta i backarna… Även om college-drömmen är endast runt om hörnet har du fortfarande några steg kvar innan du officiellt kan boka den där flygbiljetten som du så länge suktat efter. Vi kommer därav i denna artikel gå igenom vad som krävs för att du ska komma in på just din drömskola. Vi listar allt från användbara kvalifikationer och kriterier till kostnader och visum för att plugga i USA.

Mer specifikt kommer följande frågeställningar att besvaras för att hjälpa dig komma in på din drömskola i USA:

 • Vilka förkunskaper behöver man för att studera i USA?
 • Vilka är kriterierna för att komma in på college?
 • Vad kostar det att plugga i USA?
 • Kan man få stipendium för utlandsstudier?
 • Ska jag studera på community college eller privat college?
 • Vilket visum behöver jag?

Drömmen om att flytta till Kalifornien för att studera på college är något som rankas högt på listan för många av oss, kanske på grund av de otaliga mängder amerikanska filmer som vi inspirerats av under vår uppväxt. För vissa kan det handla om att man endast vill få ett smakprov av vad livet i USA kan innebära. I sådana fall kan det vara en god idé att testa på att studera en termin, alternativt ta ett certifikat på ett år. Andra har istället siktet inställt på att spendera flera år i möjligheternas land och eftersträvar därmed att fullborda en Bachelor’s degree och kanske till och med även en Master’s degree. Oavsett dina önskemål har vi sammanställt allt du behöver veta för att fullfölja drömmen om att plugga i USA.

Kriterier och förkunskaper för att plugga i USA

Även om kriterierna och förkunskaperna kan skilja sig något åt beroende på vilken skola du är intresserad av är följande punkter något utav standardkraven för att studera på universitetsnivå i USA:

Betyg från gymnasiet

För att kunna söka in till ett college eller universitet krävs det i de flesta fall att man gått ut gymnasiet med fullständiga betyg. Om du går i gymnasiet just nu och vet med dig att du vill plugga i USA kan det vara läge att lägga in en högre växel för att garantera att du kommer in på just din drömskola. Men ibland kan skolorna göra ett undantag även för dig som saknar ett enstaka ämne. Om du inte har fullständiga betyg från gymnasiet är det bäst att kolla med respektive skola vad som gäller.

Kunskaper i engelska

Förutom att du har slutfört din gymnasieutbildning, krävs det även en viss förkunskap i det engelska språket. I många fall räcker det med ett G i Engelska A och B, men vissa skolor kräver däremot ett VG. Om du mot förmodan inte infaller i den kategorin finns det möjlighet att göra ett TOELF eller IELTS test för att bevisa att du har tillräckligt med kunskap i det engelska språket. Väl på plats i USA får alla utlandsstudenter därtill göra ett språktest för att se vilken nivå man ligger på. Många utlandsstudenter behöver exempelvis en eller två förberedande kurser innan man kan läsa samma på samma nivå som de amerikanska studenterna.

Engagemang och rekommendationsbrev

Något som klassificeras som en merit och kan hjälpa dig på traven när det gäller att komma in på din drömskola i USA är om du har engagerat dig i något specifikt under din gymnasietid. Har du exempelvis varit med i en studentförening eller ett idrottslag? Skicka med det i ansökan! Rekommendationsbrev är en annan värdefull merit som kan styrka din ansökan.

Körkort – en fördel

Något som definitivt inte är ett krav, men en kvalifikation som vi ändå rekommenderar våra blivande studenter är att ta ditt körkort innan du flyttar tvärs över Atlanten. Om vi bortser från den dåliga miljöpåverkan är bil det smidigaste sättet att ta sig runt i Kalifornien. Även om du bor nära din skola och inte behöver en bil till vardags kan körkortet komma väl till hands om du är intresserad av att göra små utflykter tillsammans med dina nyfunna vänner på helgerna eller loven. Tänk dock på att ta med dig både ditt svenska körkort, samt ett internationellt sådant. Om du vill fortsätta köra bil efter tre månader kan du även behöva ta ett amerikanskt körkort. Detta kostar dock bara en bråkdel av vad ett svenskt körkort i regel brukar hamna på.

Kostnader för att plugga i USA

Till skillnad från Sverige som har gratis skolgång för alla elever, ser realiteten för utlandsstudenter i USA annorlunda ut. De flesta skolor tar nämligen ut höga undervisningsavgifter. Utöver detta tillkommer kostnader för försäkring, skolböcker, material och vissa engångskostnader som exempelvis visum och en ansökningsavgift till skolan. Boende, levnadskostnader och flygbiljetter tillkommer naturligtvis också och är viktiga att ha med i beräkningen när du kalkylerar din finansiella plan. Kostnaderna beror givetvis också hur länge du planerar att stanna i USA och vilken examen du är ute efter. Hos Calistudies kan du välja mellan flertalet olika alternativ beroende på dina personliga önskemål:

 • Study abroad: 1-2 terminer
 • Certifikat: 1 år
 • Associate’s degree: 2 år
 • Bachelor’s degree: 3-4 år
 • Master’s degree: 1,5-2 år

Som nämnt ovan varierar kostnaderna för terminsavgifter för de olika skolorna, men generellt sätt ligger priserna på 4 000 -7 000 dollar för en termin som läses på helfart. Detta motsvarar cirka 33 000 – 58 000 kronor i dagens valuta. För att se exakta summor kan du kolla in de respektive skolornas startdatum och priser.

Som tur är agerar CSN som långivare för studenter som även väljer att plugga utomlands. I och med att studier utomlands kan innebära högre kostnader kan du hos CSN också ansöka om ett så kallat merkostnadslån om du känner dig i behov av ett extra tillskott i kassan. Du kan även låna pengar för att betala terminsavgifterna. Det är dock viktigt att komma ihåg att ett lån givetvis innebär att pengarna också ska betalas tillbaka en dag, med start tidigast sex månader efter att du mottagit studiemedel. På vår finansieringssida kan du hitta all information gällande hur du med hjälp av CSN kan finansiera dina studier.

Sänk kostnaderna för dina utlandsstudier

Som du ser kan priserna sticka iväg för att studera i USA, men det finns knep för att sänka kostnaderna. Genom att jobba på campus, välja community college över privat college, studera i snabbare takt, samt ansöka om stipendium kan du få ner priserna avsevärt.

 • Välj community college istället för privat college/universitet

  Om du funderar på att läsa en Bachelor’s degree får du ta dig en funderare kring om du önskar att studera en del av utbildningen på ett community college, alternativt att läsa hela utbildningen på ett privat college eller universitet. Skillnaden mellan dessa är att community colleges som exempelvis Santa Barbara City College, innefattar endast de två första universitetsåren och har betydligt lägre terminsavgifter. Efter två år på ett community college kan du sedan välja att slutföra en Associate’s degree eller göra en transfer till ett privat universitet för att fullborda en Bachelor’s degree. Det blir alltså billigare om du väljer att studera på ett community college de två första åren av din utbildning.

 • Jobba på campus

  För att dryga ut kassan och på så vis minska kostnaderna för dina studier i USA kan du arbeta vid sidan av studierna. Som du säkert vet vid det här laget är det inte tillåtet att arbeta i USA för icke-amerikanska medborgare, men däremot har du tillåtelse att arbeta på campus upp till 20 timmar i veckan. Dessa arbeten inkluderar exempelvis att agera kassabiträde i bokhandeln eller i cafeterian.

 • Stipendier

  För akademikern med höga betyg finns det möjlighet att ansöka om stipendier och på så vis dra ner på terminsavgifterna eller till och med slopa dem helt. Studenter med speciella talanger inom idrott har i regel också en stor chans att få stipendium. Detta gäller om du exempelvis går med i skolans idrottsslag såsom fotbollslaget eller rugby-teamet. För att hitta andra stipendier kan ett besök hos din kommun i Sverige vara en bra början. Det finns även stipendier som är anknutna specifikt till USA för dig som studerar på en högre nivå. Observera dock att du inte kan behålla ditt studiemedel från CSN om du också får finansiellt stöd i form av stipendier.

 • Studera i snabbare takt

  Även om själva priset för kurserna är detsamma kan du genom att studera i snabbare takt ändock minska kostnaderna drastiskt. I USA beräknar man kurser i form av units, varav en kurs vanligtvis motsvarar 3-4 units. En termin innebär därmed vanligtvis 12-15 units. Om du väljer att utöka ditt schema genom att exempelvis läsa fler units per termin, samt kombinera det med vinter- och/eller sommarkurser kan du bli klar snabbare med dina studier och därmed “hoppa över” den sista terminen. Detta innebär därmed att du kan komma ut i arbetslivet mycket fortare och börja tjäna pengar.

Spara pengar innan du åker

Något som vi rekommenderar oavsett om du finansierar dina studier med CSN eller stipendium är att ha sparat ihop ett eget kapital som du kan avvara som en extra buffert vid din vistelse i USA. Oavsett hur mycket man räknar med att saker och ting ska kosta, dyker det ändock alltid upp oförutsedda utgifter. Detta inkluderar exempelvis en deposition på lägenheten du vill hyra eller ett köp av en begagnad bil för att ta dig till och från skolan. Det skadar aldrig att ha lite extra pengar i plånboken. Dessutom kan vi garantera att du säkerligen kommer vilja utforska olika städer, stränder och häftiga platser på din fritid. Att plugga i USA handlar ju trots allt inte bara om att plugga, eller hur?

Visum för att plugga i USA

USA är ett land med hårda regler för icke-amerikanska medborgare. Att ha ett korrekt visum och ett giltigt pass är därmed a och o när det är dags att flytta till USA. Som student behöver du ett särskilt studentvisum, vanligen ett så kallat F1-visa för att styrka din vistelse i möjligheternas land. Ett besök på den amerikanska ambassaden i Stockholm är därför obligatoriskt innan du ger dig iväg. Men var inte orolig, på Calistudies får du hjälp genom hela processen.

Att studera på college eller universitet i USA kostar en slant, men kan vara värt det i många aspekter. Framför allt kan det öppna upp många nya portar och bana väg för oändliga möjligheter i ditt framtida yrkesliv. Vi hoppas att du hittar din drömskola i USA i vårt ständigt växande college-utbud. Om du har några frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta oss.