Hur är det egentligen? Kan man ta med sig familjemedlemmar vid utlandsstudier i USA? Svaret är ja, med hjälp av F-2 visum, en visumkategori för F-1 studentens nära och kära. Vi har märkt att det är svårt att hitta information om F-2 visum – speciellt på svenska – därför reder vi här ut hur du kan gå tillväga för att ta med dina familjemedlemmar på äventyret som student i USA.

Ansök om F-2 visum

Du läste rätt; det är faktiskt möjligt för svenskar som studerar i USA att ta med sig sina anhöriga. Med vissa begränsningar. Som du kanske redan vet behöver du ett studentvisum (oftast F-1) för att studera på ett amerikanskt college eller universitet. För att ta med dig dina familjemedlemmar vid flytten måste dessa personer ansöka om en annat visum i kategorin F-2. Detta visum finns till specifikt för “dependents” till F-1 studenter, vilket per amerikansk definition betyder anhöriga eller familjemedlemmar som är ekonomiskt beroende av varandra. Vanligtvis ingår makar eller barn i denna kategori. Så för att förtydliga behöver du förutom din egna ansökan om F-1 visum se till att samtliga anhöriga som ska flytta med dig blir godkända för varsitt F-2 visum av USAs ambassad i Sverige.

Att tänka på vid inresan

När du har med dig familjemedlemmar som reser med F-2 visum kan det hända att du behöver visa upp några extra dokument vid gränskontrollen för att få komma in i landet. Dels kan du behöva visa upp ett familjeintyg, som t.ex. ett utdrag från Skatteverket eller ett vigselbevis för att styrka ditt giftermål. Om du är förälder och vill ta med dig dina barn måste barnen dessutom vara omyndiga. Det är också viktigt att informera din designated school official (DSO), alltså kontaktpersonen på skolan, att dina anhöriga flyttar med dig till USA. Din DSO behöver nämligen utfärda varsitt I-20 formulär till samtliga familjemedlemmar i samband med er ankomst. Enligt Department of Homeland Security har vissa skolor också ett annat separat formulär som du behöver fylla i för att de ska utfärda I-20 till dina anhöriga.

Giltighetsregler för F-2 visum

Dina anhörigas F-2 visum är giltiga så länge ditt F-1 visum är aktivt. Då inräknas även tiden som du arbetar med OPT efter att studierna är klara. Familjemedlemmarna får alltså bo lagligt i landet så länge du studerar och kan resa fritt in och ut ur landet så länge de tar med sig rätt dokumentation. Personer med F-2 visum har dock varken rätt till att arbeta eller möjlighet att skaffa ett social security number under vistelsen. Däremot har de möjlighet att studera deltid på SEVP-certifierade skolor och ansöka om att byta status utan att lämna landet. Så om din familjemedlem också vill börja studera i USA går det alltså att byta status från F-2 till F-1 visum. Minderåriga barn med F-2 visum kan även i vissa delta i undervisning mellan sexårsverksamheten och årskurs 12 i USA.

Slipp stressen – låt oss hjälpa!

Livet är komplicerat, men det är aldrig för sent att ta det stora klivet och följa dina drömmar. Vi tycker att alla borde få uppleva utlandsstudier i USA, oavsett ålder och familjesituation. Vi fattar också att inte alla utlandsstudenter är 18-åriga singlar. Därför vill vi informera om att det finns flexibla lösningar även för dig med familj. Tyvärr är informationen ibland svår att hitta och reglerna krångliga att navigera – men oroa dig inte, Calistudies är experter på studier i USA och vi finns här för att hjälpa dig. Vi tar hand om ansökningsprocessen så att du kan tänka på annat. Bäst av allt, det är helt kostnadsfritt! Så vad väntar du på? När du är redo att ta steget så är du välkommen med din krångel- och kostnadsfria ansökan!

Svarade artikeln på dina frågor? Undrar du något annat om att studera i USA? Kontakta oss så svarar vi på dina frågor.