“Varför studera i USA?”

Hej! Mitt namn är Karolina. Jag har bott och studerat i södra Kalifornien i sju år och har ofta fått frågan varför jag valde just USA och om jag någon gång har ångrat mitt val. Så för att svara på den inledande frågesatsen tänkte jag dela med mig av min egna erfarenhet. Här är alltså mina ofiltrerade och ärliga reflektioner om värdet av att studera i USA.

Resan till Santa Barbara

Året var 2013 och jag hade precis tagit studenten. Jag kände mig trött på Sverige och längtade efter att bo någon annanstans. Efter att ha kommit igång lite för sent drog jag igång den stressiga processen med ansökan, dokument, ambassadbesök, visum och flygbiljett. Med lite tur och många timmars jobb lyckades jag säkra en plats på Santa Barbara City College till hösten och få mitt studentvisum i tid. Så blev det plötsligt augusti och där satt jag på Arlanda med mitt pick och pack. Jag hade resesällskap i form av en barndomsvän som också skulle plugga på SBCC. Och en tredje kompis var redan på plats i Santa Barbara och i full gång med att leta lägenhet till oss. Full av förväntan och med pirr i magen hoppade vi på planet. Efter en bökig mellanlandning i Chicago landade vi till slut på LAX och vårt äventyr hade börjat.

Ett första intryck

Det första och starkaste intrycket jag fick av kulturen i USA, specifikt södra Kalifornien, var hur otroligt pratglada och välkomnande människor var. Amerikansk kultur kan ibland uppfattas som ytlig. När någon frågar “How are you?” är det mer en tom hälsningsfras än en uppriktig fråga, men jag beundrar ändå öppenheten och vänligheten hos amerikaner. I Sverige pratar vi knappt med främlingar och det känns oärligt att le brett på kommando när någon tar ett foto. I jämförelse med amerikaner kan vi nog uppfattas som blyga och otrevliga. Tack vare mina år i Kalifornien har jag blivit mer öppen som person och att jag har lättare att uttrycka mig själv i sociala sammanhang. Visst kan jag fortfarande himla ögonen åt den överdrivna entusiasmen. Men samtidigt är jag väldigt tacksam över hur lätt det var att lära känna nya människor som en nyinkommen utlandsstudent. Den sociala och vänliga kulturen i Kalifornien var väldigt lätt att anpassa sig till.

Att lämna sin bubbla

Innan resan trodde jag att jag hade ett ganska bra grepp om USA som land och kultur. Eftersom jag har släkt i USA hade vi varit där flera gånger med familjen. Under våra resor hade vi bilat runt och jag hade sett östkusten, västkusten och allt däremellan. Och jag kunde stolt rabbla alla 50 delstater. Men hur mycket lär man sig av en kultur som turist? Inte så mycket, visade det sig. Att vara bosatt och studera i ett land var en helt annan upplevelse. USA brukar ju kallas för en “melting pot” som blandar och assimilerar olika kulturer, men andra menar att det liknar det mer en “tossed salad” med bitar av olika kulturer som (i många fall) har lärt sig leva i samspel med varandra. Det är ett land som har överkommit såna otroliga konflikter och mörka perioder under en relativt kort livslängd. Under min tid i USA har jag lärt mig saker som jag aldrig hade kunnat få grepp om i Sverige.

Det går inte att argumentera att utbildningen i USA är bättre än i Sverige. Det tror jag inte man kan säga om något land eller något utbildningssystem i världen. Jag tror istället att nyckelordet är annorlunda. För mig är det där det sanna värdet ligger i en utbildning utomlands. Alltså att våga ta sig ut ur bubblan man växte upp i och utforska andra perspektiv, ideal, kulturella normer, språk och världssyner.

Värdet av att studera i USA

USA är ett land som väcker delade åsikter. Det är klart att det finns mycket som lockar; vackra miljöer, mångfalden, kulturen, musiken. Men på andra sidan av myntet hittar vi den trassliga politiken och de socioekonomiska klyftorna. Ändå lever den amerikanska drömmen kvar och det är bara någonting som gör USA speciellt, trots att det kan vara svårt att sätta fingret på vad det är. Kanske har det något att göra med de avslappnade strandstäderna på västkusten, de stora städerna, entusiasmen, rörelsen eller de färgstarka personligheterna. För att återkomma till den inledande frågan så har jag nog kommit fram till att det sanna värdet av att studera i USA ligger i själva upplevelsen och alla underbara människor och äventyr som dyker upp på vägen.

Jag hade bara tänkt stanna i Kalifornien i en, kanske två terminer. Sju år senare bodde jag fortfarande kvar i USA med nya erfarenheter och intryck och ett CV fullt av spännande studie- och jobbmeriter. Men viktigast av allt, livslånga vänner och ovärderliga minnen som jag aldrig hade bytt ut för något annat i världen. Så om du redan har funderat på att studera i USA är mitt tips att bara göra det. Det behöver inte vara sju år, men jag tror att alla någon gång borde prova att lämna sin bubbla.

Är du redo att flyga över Atlanten men har svårt för krångliga ansökningsprocesser? Calistudies hjälper dig med din ansökan så att du slipper allt krångel och kan fokusera på det roliga. Ta en titt på vårt utbud av colleges, universitet och språkskolor.