Slang från Kalifornien

Calistudies är experter på USA, men som vårt namn avslöjar har vi en viss svaghet för just Kalifornien. Och en av de många saker som vi gillar med Kalifornien är den avslappnade surfkulturen med sitt unika språk och härliga slang. Här har vi samlat några av våra favoriter. Känner du till dessa Cali-specifika uttryck?

SoCal & NorCal

Du behöver inte befinna dig i Kalifornien länge innan du stöter på förkortningarna SoCal för Southern California och NorCal för Northern California. Södra och norra Kalifornien har en vänskaplig rivalitet som kan liknas vid till exempel Sveriges relation med Norge, eller Stockholm och Göteborg. Precis som att USA:s öst- och västkust (West Coast, best coast!) ständigt tävlar om ära och popularitet, gäller detsamma även innanför Kaliforniens gränser.

May Gray

Trots att södra Kalifornien i svenska ögon kan tyckas ha sommarväder året runt gillar lokalbefolkningen att anmärka ett fenomen som sker i slutet av våren. Det är nämligen vanligt att det blir mulet väder längst med kusten i maj månad, därav “May Gray”. Allt som rimmar är ju värt att upprepa, så detta är ett begrepp som har fastnat i folkmun och som alltid används flitigt varje år. Det hör dessutom hand i hand med ett relaterat uttryck, som vi kommer till härnäst…

June Gloom

Som sagt, rimmar det (nästan) så är det värt att upprepa! Även detta uttryck är en kommentar på hur vädret kan se ut under sommarens start. “June Gloom” är ett kaliforniskt uttryck som beskriver ett vädermönster med molnig, mulen himmel som drar in under senvåren och försommaren. Maj och juni månad är vanligtvis de molnigaste månaderna i kustnära Kalifornien och sommaren brukar inte få sina varmaste dagar förrän augusti eller närmare september.

Gnarly

Den här har du nog hört förut. Ett klassiskt surfarslang från 60-talet som användes för att beskriva en våg som var ovanligt svår att surfa. Ordet är en slangform av “gnarled” som betyder knotig eller skruvad. Idag kan gnarly användas för att beskriva vad som helst som är coolt, sjukt, eller häftigt. G:et i gnarly uttalas aldrig och det sitter liksom bara rätt i munnen. Det kan fortfarande hända att du hör surfare på stranden ropa något i stil med “shred the gnar, bro!” till polaren ute i vattnet. Ett härligt och unikt uttryck!

Taco Tuesday

I södra Kalifornien är mexikansk mat en självklar del av vardagen och kulturen. Och ju närmare mexikanska gränsen du kommer, desto bättre blir maten. Tacos ska helst ätas som street food, från ett hål-i-väggen-ställe eller en så kallad “mom and pop shop” (mindre, familjeägda etablissemang). I Los Angeles och San Diego har många restauranger extrapris på tacos varje tisdag när det vankas Taco Tuesday, eller så får du en gratis öl om du äter ett visst antal tacos. Ungefär som happy hour, fast på tisdagar och med tacos i framkant!

Animal style

Hamburgerkedjan In-N-Out Burgers är Kaliforniens kulinariska stolthet, i alla fall när det gäller snabbmat. Många av deras mest populära beställningar syns dock inte på menyn i restaurangen, utan det finns en hemlig meny. Beställer du till exempel dina pommes frites “animal style” får du deras kända secret sauce, ost och grillad lök på dina pommes. En riktig specialitet! Från den hemliga menyn kan du också beställa en “grilled cheese” vilket är en vegetarisk variant av deras klassiska cheeseburgare. Det vill säga, en cheeseburgare minus köttet. Tro oss, det är faktiskt godare än det låter.

Vilka slang från Kalifornien är dina favoriter? Kommentera nedan.

Är du sugen på att studera i Kalifornien? Ta en titt på vårt utbud av colleges och universitet och se om något passar dig. Om du skickar in din ansökan via Calistudies hjälper vi dig kostnadsfritt genom hela processen!