Santa Barbara City College

Studera på Santa Barbara City College

Det är inte konstigt att Santa Barbara City College (SBCC) är ett av USA:s mest populära community college’s och en av de populäraste skolorna att studera på för svenskar som studerar utomlands. Belägen med milsvid utsikt endast ett stenkast från Stilla havet ligger skolan som grundades år 1909 och som sedan dess blivit utsedd till USAs bästa community college flera gånger om. Här pluggar 20 000 studenter varav 1100 internationella från 70 olika länder. Terminsavgifterna är låga och här finns ett rikt utbud av program och kurser på både akademisk och yrkesinriktad nivå.

På campusområdet finner du massor av faciliteter som förgyller din studietid så som affärer, restauranger, caféer, gym, datorsalar, bibliotek och lounger. Fritt fram att använda och som kommit att bli ett kännetecken för skolan hittar du också den berömda olympiska arenan från 1984 där OS i Los Angeles anordnades. Om du är sportintresserad så finns det många studentklubbar och skollag att gå med i så som amerikansk fotboll, löpning, tennis, volleyboll och fotboll. Vi är övertygade om att du kommer att trivas här.

Santa Barbara City College – En skola med många samarbeten

Santa Barbara City College är ett tvåårigt community college som erbjuder många möjligheter för dig som student. Du kan välja att studera från en termin upp till två år och ta en Associate’s degree. Efter dina två år kan du göra en så kallad transfer till ett fyraårigt universitet där du läser dina sista två år till en Bachelor’s degree. Skolan erbjuder mycket goda transfermöjligheter då dem har samarbeten med ett stort antal amerikanska universitet till exempel University of California Santa Barbara (UCSB) och University of Los Angeles (UCLA).

Varför studera på Santa Barbara City College?

 • USA:s högst rankade community college.
 • Stort kursutbud.

 • Låga terminsavgifter.

 • Små klasser, lärarna ser varje elev.

 • Goda transfermöjligheter.

Utbildningar på SBCC

 • Study Abroad, 1-2 terminer.

 • Certificate, 1 år.

 • Associate’s degree, 2 år.

Utbildningar på Santa Barbara City College

Program & Kursutbud på Santa Barbara City College (SBCC)

Santa Barbara City College har över 80 olika examenstyper. Här kan du läsa allt från 1 termin till två år för att ta en associate degree. Calistudies erbjuder samtliga utbildningar i samarbete med skolan:

 • Study Abroad / GAP Year, 1-2 terminer.
 • Certificate, cirka 1 år.
 • Associate Degree, cirka två år.

Study Abroad – 1 till 2 terminer

Study Abroad innebär att du läser fristående kurser under en till två terminer. Du får själv välja dina kurser när du blivit antagen till skolan och vid ankomst får du hjälp av skolans studievägledare för att registrera dig till dina önskade kurser. Det finns ingen garanti att du får dina förstahandsval men skolan är väldigt hjälpsamma och duktiga på att lösa det mesta. Det är en fördel att ansöka till skolan i god tid för att öka dina chanser att få önskade kurser. Om klassen blivit full så finns det möjlighet att göra en ”crash a class” vilket innebär att du kommer till första lektionen och så brukar lärarna och studievägledarna kunna lösa detta.

Certificate & Associate’s degree – 1 till 2 år

För en Certificate eller Associate’s degree väljer du ett huvudämne (major) där vissa av kurserna är obligatoriska medan andra är valfria. I vanliga fall läser du 15 units (poäng) per termin vilket innebär att man läser ett år för en Certificate och två år för en Associate’s degree. Läser du till en Associate’s degree har du möjlighet att göra en transfer (förflyttning) till ett universitet och läsa dem två sista åren för att få en Bachelor’s degree, vilket motsvarar en svensk kandidatexamen.

Kurser och program på SBCC

Exempel på populära ämnen är:

Art
Acting
Biology
Business
Computer information systems
Communication
Construction Technology
Chemistry
Economics
English

Entrepreneurship
Engineering
Film and television production
Law
Life Fitness
Management
Marketing
Music
Health Education
Hotel Management

Interior Design
Photography
Physics
Psychology
Real Estate
Spanish
Surfing
Tennis
med flera.

Datum & Priser på Santa Barbara City College

Terminsdatum och deadline för ansökan

Santa Barbara City College har två terminer och startdatum per år och är cirka 17 veckor långa där vårterminen är från januari till maj och höstterminen augusti till december. Skolan har en introduktionsvecka som startar cirka 2-3 veckor innan terminen börjar. För att räknas som heltidsstuderande, vilket krävs för att få studiemedel från CSN, läser du minst 12 units (poäng). Dem flesta kurserna motsvarar 3 units, vilket innebär att du måste läsa minst fyra kurser per termin.

Vårtermin 2024

Terminsstart: 22 januari
Terminsslut: 18 maj
Sista ansökningsdag: 15 oktober* 2023 för nya studenter. 1 november för studenter som redan studerar i USA och har ett F1 studentvisum.

Hösttermin 2024

Terminsstart: 26 augusti
Terminsslut: 14 december
Sista ansökningsdag: 1 juni* 2024 för nya studenter. 15 juni för studenter som redan studerar i USA och har ett F1 studentvisum.

Vårtermin 2025

Terminsstart: 22 januari
Terminsslut: 18 maj
Sista ansökningsdag: 15 oktober* 2024 för nya studenter. 1 november för studenter som redan studerar i USA och har ett F1 studentvisum.

* Observera att sista ansökningsdag är skolans officiella datum men att ansökan måste komma in till oss på Calistudies tidigare än så för att du ska hinna med allt som behövs göras inför starten (ordna med studentvisum etc.). Det tar skolan flera veckor att behandla internationella studentansökningar och efter detta tillkommer några veckor för att ordna visum i Sverige. Tveka inte att kontakta oss om du trots detta är sent ute med din ansökan. Obligatoriska introduktionsseminarium startar cirka 2-3 veckor innan terminsstart.

Priser 2023-2024 på Santa Barbara City College

Calistudies nära samarbete med Santa Barbara City College (SBCC) innebär att vi hjälper dig kostnadsfritt med hela din ansökan till skolan samt att ansöka om visum och CSN. För att bli antagen till skolan krävs det att du eller anhörig kan visa upp ett intyg på att du kan finansiera dina studier, ofta med intyg från bank samt från CSN. För att läsa på SBCC år 2024 behöver intyget vara på $14,553 USD för en termin och på $29,106 USD för två terminer vilket inkluderar den beräknade totalkostnaden för allt (skolavgifter, försäkring, boende och levnadskostnader).

Nedan har vi sammanställt alla kostnader.

Study Abroad 1-2 terminer

Kurspris halvår (en termin): 12 poäng, $419 per poäng: $5,028
Kurspris för ett år (två terminer): 24 poäng, $419 per poäng: $10,056

Certificate & Associate’s degree

Kurspris Certificate (två terminer, 1 år): 30 poäng, $419 per poäng: $12,570
Kurspris Associate degree (fyra terminer, 2 år): 60 poäng @ $419 per poäng för fyra terminer): $25,140

Övriga avgifter räknat på ett år

 • Avgift för studentaktiviteter $16, ger dig tillgång till event på skolan så som fotbollsmatcher, teaterpjäser etc.
 • Hälsoavgift $46, ger dig tillgång till personlig rådgivning på skolans hälsocenter och gratis läkemedel för lindrigare sjukdomar.
 • Avgift för transport (busskort): $64
 • Skolans sjukförsäkring: $1,720
 • Böcker & Material $1,000
 • Boende – Delat Sovrum (uppskattat till $1,100 per månad för 9 månader) $9,900
 • Mat & personliga utgifter (uppskattat till $700 per månad för 9 månader) $6,300

Uppskattad totalkostnad att studera på Santa Barbara City College (SBCC)

Ett år (24 poäng): $29,106
En termin (12 poäng): $14,553

Om du registrerar dig för mer än 12 units (poäng) under en termin kommer du att betala en högre total kursavgift eftersom denna avgift tas ut per poäng du väljer att läsa.

Betalning av kursavgifter

Betalning sker direkt till Santa Barbara City College och betalas terminsvis.

Finansiering av studier

CSN – bidrag och lån

Studier i USA kan låta dyrt men som tur är finns det finansiella hjälpmedel som kan hjälpa dig att betala dina terminsavgifter. Den vanligaste formen för finansiering av studier för svenskar i USA är genom studiebidrag och väldigt förmånliga lån från CSN (Centrala Studiestödsnämnden) som i många fall kan täcka alla dina utgifter inklusive boende, försäkring och flygbiljetter. Här går vi igenom hur du finansierar dina studier i USA med hjälp av CSN.

Arbete

Som student får du arbeta på campus efter första terminen. Här kan du läsa mer om att arbeta på campus i USA. Studenter som tar en Associate degree har möjlighet att arbeta utanför campus genom att söka ett arbetsvisum som kallas Optional Practical Training (OPT).

Boende på Santa Barbara City College

Santa Barbara City College har inga egna studentboenden men har ett housing office med kontakter till boendevärdar i närheten av skolan. Calistudies har bra koll på Santa Barbara och tipsar dig gärna om ställen att bo på. Många studenter hittar rumskamrater och boende på plats under introduktionsveckan. Vi rekommenderar att börja leta tidigare. Betala aldrig boendet i förskott utan att på plats fått se att det verkligen finns.

Här delar vi tips om hur du hittar boende i Santa Barbara

Här delar vi tips om hur du kan hitta boende som student i USA

Bli medlem på Calistudies

Att hitta boende som student i USA kan ibland vara en utmaning. För att underlätta för dig som student så har Calistudies tagit fram en samlingsplats och ett forum för studier i USA. Genom att bli medlem kan du komma i kontakt med andra studenter, få hjälp att hitta boende och reskamrater. Som medlem får du även möjlighet att ställa dina frågor direkt till skolorna.

Ansök till Santa Barbara City College

Behörighetskrav

Santa Barbara City College kräver fullständiga gymnasiebetyg med lägst betyget E i engelska 5 eller engelska 6 (G i engelska A eller engelska B). Om du inte möter kraven tveka inte att höra av dig så stämmer vi av hur du kan bli behörig.

Sista ansökningsdag

Ansök senast 3 månader innan kursstart. Calistudies rekommenderar att ansöka i god tid för att undvika stress med visum. I vissa fall kan ansökningar bli godkända efter sista ansökningsdagen, men vi rekommenderar att skicka in ansökan innan deadline. Är du ute sent med din ansökan kontakta oss så ser vi om det finns något vi kan göra.

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig och går vidare med ansökan till skolan. Calistudies hjälper dig kostnadsfritt.

  Skola & kursstart

  Välj vilken skola du vill ansöka till*

  Välj terminsstart*

  Hur länge vill du studera?*

  Vilken inriktning/ämne vill du studera?*

  Din gymnasieskola och program*

  För dig med eftergymnasial utbildning. Vilken skola och inriktning?

  Personuppgifter

  Förnamn*

  Efternamn*

  Juridiskt kön*

  Medborgarskap*

  Födelsedatum (ÅÅÅÅ-MM-DD)*

  Gatuadress*

  Postnummer*

  Ort*

  Epost*

  Repetera Epost*

  Telefonnummer*

  Andra uppgifter

  Hur bedömer du dina engelskakunskaper?

  Jag talar språket*

  Jag skriver språket*

  Jag förstår språket*

  Jag tänker söka studiemedel:*

  Jag är intresserad av att få mer information om boende*

  Övrig information till Calistudies

  Hur kom du i kontakt med oss?

  Jag har läst och accepterar Calistudies villkor för college & universitet (öppnas i ny flik).

  Berättelser & Inspiration

  Studentblogg SBCC

  Santa Monica College blogg

  Katarina – Studerade på Santa Barbara City College.

  Studentblogg SBCC

  Santa Monica College blogg

  Malin Brorell – Studerade på Santa Barbara City College.

  Studentblogg SBCC

  Santa Monica College blogg

  Yasmine – Studerade på Santa Barbara City College.

  SBCC Excellence

  Se filmen om Santa Barbara City College

  Artiklar om Santa Barbara City College

  Kom igång med din ansökan

  Skicka in din ansökan så kontaktar vi dig och går sedan vidare med ansökan till skolan.

  Calistudies hjälper dig kostnadsfritt.

  Hej! Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

  Jag har studerat på Santa Barbara City College.

  Mathias Brorell, Calistudies