Uppdatering 2021-10-27: Läs det senaste om att studera i USA och Covid-19 här.

Covid-19 artikeln uppdateras löpande. Senaste uppdatering den 20 februari 2021.

Detta gäller för utlandsstudier i USA på grund av rådande COVID-19 situation

OBS uppdaterad artikel gällande Covid-19

Publicerat den 20 februari 2021

Se uppdaterat artikel gällande Corona här (2021)

USA’s Nationella Folkhälsomyndighet om Covid-19

Publicerat den 4 juli 2020

Center for Disease Control and Prevention meddelar att resenärer förbjuds inträde till USA. Flera presidentproklamationer har fastställt begränsningar för vissa resenärers tillträde till USA i ett försök att bromsa spridningen av coronavirussjukdomen COVID-19. Med specifika undantag får utländska medborgare som varit i något av följande länder under de senaste 14 dagarna inte komma in i USA:

  • Kina
  • Iran
  • Europa: Österrike, Belgien, Tjeckien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Island, Italien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige , Schweiz, Monaco, San Marino, Vatikanstaten.
  • United Kingdom (England, Scotland, Wales, Irland)
  • Brasilien

För en fullständig lista över undantag, se USA’s Nationella Folkhälsomyndighet.

Källa: USA’s Nationella Folkhälsomyndighet

U.S. Customs and Border Protection

Publicerat den 4 juli 2020

Enligt en Tweet av Amerikanska Border Protection blir man som internationell student insläppt om man har studentvisum vilket talar emot Amerikanska Folkhälsomyndigheten.

Källa: https://twitter.com/CBP/status/1269633717926006785?s=20

U.S. Immigration and Customs Enforcement

Publicerat den 7 juli 2020

Den 6 juli gick The Student and Exchange Visitor Program (SEVP) ut med förödande information för internationella studenter och amerikanska skolors framtid.

Sammanfattningsvis:

  1. F-1 och M-1-studenter som går på skolor som verkar helt online kan inte ta kurser fullständigt online och vara kvar i USA.
  2. F-1 studenter som går på skolor som har normal undervisning på plats i skolan måste förhålla sig till befintliga bestämmelser att ta högst en klass eller tre credits online.
  3. F-1 studenter som går på skolor som har en hybridmodell, det vill säga en blandning av kurser online och på plats får ta mer än en klass eller tre credits online. Dessa skolor måste intyga till SEVP att programmet inte är helt online och att studenten inte tar hela utbildningen online denna semester samt att studenten tar det minsta antalet onlinekurser som krävs för att göra normala framsteg i sitt program. Undantaget gäller inte F-1-studenter i engelskspråkiga utbildningsprogram eller M-1 studenter som bedriver yrkesutbildning som inte får anmäla sig till onlinekurser.

Källa: U.S. Immigration and Customs Enforcement

Svenska Utrikesdepartementet

Publicerat den 4 juli 2020

Utrikesdepartementet (UD) förlänger avrådan till 31 augusti gällande resor till länder utanför EU, EES och Schengen. Det vill säga detta omfattar USA. UD skriver att den stora osäkerheten rörande globalt resande kvarstår. Stängda gränser eller omfattande begränsningar av in- och utresemöjligheter, karantänsbestämmelser och utegångsförbud är fortsatt en verklighet i en stor del av världen. Störningarna i internationell passagerartrafik består. UD meddelar också att för resor till länder utanför EU, EES och Schengenområdet förlängs därför avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 31 augusti 2020. UD kommer i god tid före dessa datum att återkomma med information om avrådan därefter kommer att förändras, förlängas eller hävas. För den som väljer att resa är det viktigt att påpeka att varken UD eller svenska utlandsmyndigheter kommer att kunna bistå med transport till Sverige för den som eventuellt har svårt att ta sig hem som en konsekvens av rådande situation. Resenärer uppmanas hålla tät kontakt med sina reseföretag och se över sitt försäkringsskydd. Man bör också ladda ner appen UD Resklar, och kontinuerligt uppdatera sig om ambassadens reseinformation på hemsidan Sweden Abroad.

Ladda ner UD Resklar: App Store eller Google Play

Källa: Regeringskansliet

Vad säger amerikanska skolor om Covid-19?

Publicerat den 11 juli 2020

Efter beskedet från SEVP den 6 juli om att inte tillåta internationella studenter studera online har flera skolor som från början meddelat att man enbart kommer erbjuda online-studier i höst meddelat att man arbetar på en lösning. Flera av skolorna nedan har efter sina uttalande bekräftat detta.

Detta gäller för skolorna som Calistudies samarbetar med:

Santa Barbara City College

Publicerat den 4 juli 2020

Santa Barbara City College skriver att studenter är deras prioritet och att man förstår att studenter vill ha maximal flexibilitet under dessa osäkra tider och minimalt ekonomiskt åtagande. Under höstterminen kommer de flesta klasser att läsas online där vissa klasser eventuellt kommer att finnas på campus. Ett slutligt beslut om möjligheten för hybridklasser (delvis online och på plats) förväntas komma snart.

Källa:

http://www.sbcc.edu/newsandevents/covid-19/

http://www.sbcc.edu/international/issp-pandemic.php

Foothill & De Anza Colleges

Publicerat den 4 juli 2020

Foothill College & De Anza College meddelar att campus för närvarande är stängt. Det finns inga diagnostiserade fall av COVID-19 på campus. Kurser och tjänster kommer att fortsätta att erbjudas på distans.

Källa: http://international.fhda.edu/fall2020updates.html

Green River College

Publicerat den 4 juli 2020

Green River College ger sina studenter hjälp på distans genom att erbjuda ett komplett spektrum av klasser och supporttjänster online. Deras webbplats kommer att fungera som en centrala källa för uppdateringar och information kring COVID-19. Höstterminen 2020 kommer majoriteten av klasserna att erbjudas virtuellt med vissa undantag. Öppning av campus kommer att ske i uppmätta steg styrda av statliga direktiv.

Källa: https://www.greenriver.edu/campus/campus-safety/emergency-preparedness/covid19/

Berkeley College

Publicerat den 4 juli 2020

Alla kurser på Berkeley College har flyttats online under resten av vinterterminen. Högskolan kommer att fortsätta att hålla fakulteten, personal och studenter informerade om alla dagliga förändringar i verksamheten. Berkeley College har skjutit upp eller avbrutit alla event tillsvidare.

Källa: https://berkeleycollege.edu/newsroom/coronavirus/index.html

Kaplan Språkskolor

Publicerat den 4 juli 2020

Kaplan Språkskolor meddelar att hälsa, säkerhet och välbefinnande för studenter, personal och värdfamiljer är av största vikt och att på grund av spridningen av Coronaviruset har man tillfälligt avbrutit undervisning på plats och implementerat lärande online istället. Deras amerikanska skolor är stängda och är planerade att öppna igen den 31 augusti.

Källa: https://www.kaplaninternational.com/coronavirus-latest-updates

Studiestöd Centrala Studiestödsnämnden CSN

Publicerat den 4 juli 2020

Så påverkas dina bidrag och lån från CSN

För dig som studerar med studiemedel utomlands: Med anledning av av coronaviruset får du behålla dina studiemedel även om skolan är stängd på grund av coronaviruset. Det gäller även om du inte kan studera för att du eller ditt barn inte får gå till skolan på grund av symtom på coronavirus. Under 2020 är fribeloppet tillfälligt borttaget.

Om du har ansökt och fått beslut om studiemedel och din skola efter det har stängt på grund av coronaviruset, så får du behålla ditt studiemedel och studiestartsstöd som du fått beslut om. Det gäller även om skolan inte kan erbjuda någon distansundervisning eller om de bara kan erbjuda distansundervisning på deltid.

Källa: https://www.csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/utlandsstudier-med-studiemedel/studerar-med-studiemedel-utomlands—corona.html

Calistudies ansvar gällande Covid-19

Publicerat den 4 juli 2020

Calistudies kommer inte att skicka iväg några studenter i höst då detta varken är möjligt eller säkert. Det går helt enkelt inte att läsa några kurser på plats i USA som läget råder om du nu inte redan befinner dig i USA. Om du studerar i USA och funderar på att resa till Sverige över sommaren är det inte säkert att du kommer tillbaka och kan fortsätta dina studier i USA. Är du intresserad av att studera online på en skola i USA kan du kontakta oss så hjälper vi dig.