Studera i USA 2024?

Hög tid att påbörja din ansökan

Nu är skolstarten i USA igång för de studenter som studerar på college & universitet våren 2024. Detta innebär att det är hög tid att påbörja din ansökan ifall du vill börja studera i USA under sommaren/höst 2024 🎓 Det är mycket som behöver göras, men oroa dig inte som tur är finns vi på Calistudies här för att hjälpa dig med alla stegen. Allt från att guida dig genom val av skola, sammanställa alla ansökningsdokumenten till att hjälpa till med visum & finansiering med CSN.

Varför ska man ta hjälp av Calistudies när man vill studera i USA 2024?

Nära samarbeten med skolorna innebär att Calistudies hjälper dig kostnadsfritt med studierådgivning och hela din ansökan till college & universitet samt med visum och finansiering med CSN. Vi fokuserar enbart på USA vilket möjliggör god kunskap och kvalité. Calistudies är experter på college- och universitetsstudier i USA.

Här kan du påbörja din ansökan.

Studera i USA 2024 på någon av Calistudies skolor

Calistudies har valt ut några av de bästa och mest prisvärda skolorna i USA för internationella studenter. Skolorna håller hög kvalité och berättigade till studiemedel från CSN. Nära samarbeten med skolorna innebär att Calistudies hjälper dig kostnadsfritt med studierådgivning och hela din ansökan till college & universitet samt med visum och finansiering med CSN.

Här kan du läsa mer om vilka skolor vi erbjuder samt ansöka.

Kan man få CSN om man pluggar i USA 2024?

Ja, det är möjligt att få bidrag och lån från CSN (Centrala Studiestödsnämnden)om du studerar i USA. CSN erbjuder studiestöd för svenska studenter som vill studera utomlands, och detta inkluderar även studier i USA.

För att vara berättigad till CSN när du studerar i USA måste du uppfylla vissa kriterier och följa vissa processer. Här är några viktiga punkter att tänka på:

 1. Antagen till en godkänd utbildning: Du måste vara antagen till en utbildning vid en skola eller ett universitet i USA som är godkänd av CSN. Alla Calistudies skolor är berättigade till studiemedel från CSN.
 2. Studietakt: Du måste vara registrerad för studier på heltid (vanligtvis minst 12 poäng per termin vilket motsvarar cirka 4 kurser) för att vara berättigad till CSN.
 3. Ansökan och dokumentation: Du behöver skicka in ansökningshandlingar och dokumentation som bekräftar din antagning och studietakt till CSN.
 4. Studiernas längd: CSN beviljar normalt studiestöd för en viss tidsperiod. Det kan finnas begränsningar för hur länge du kan få stöd när du studerar utomlands.
 5. Bostadsbidrag: Du kan även vara berättigad till bostadsbidrag om du studerar utomlands, inklusive i USA, om du uppfyller de nödvändiga kraven.
 6. Återbetalning: Precis som när du studerar i Sverige måste du vara medveten om att CSN-stöd normalt är en lånebaserad finansiering som du måste betala tillbaka efter avslutade studier. Räntan är dock väldigt låg och förmånlig.

Det är viktigt att du noggrant läser igenom CSN:s information och riktlinjer för studier utomlands, och att du kontaktar CSN för att få den senaste och mest exakta informationen om att söka studiestöd för studier i USA. Processen och kraven kan ändras över tid, så det är bäst att rådgöra med CSN direkt för aktuell information.

Här går vi på Calistudies igenom mer hur du finansierar dina studier.

Hur mycket pengar behöver man för att plugga i USA?

Kostnaderna för att studera i USA varierar beroende på flera faktorer, inklusive typ av utbildning, skola/universitet, plats, levnadskostnader och personliga preferenser. Här är några av de stora kostnadsposterna att tänka på när du planerar att studera i USA:

 1. Studieavgifter (tuition fees): Studieavgifterna kan variera avsevärt beroende på om du studerar på en privat eller offentlig skola, om du studerar på grundnivå eller avancerad nivå (t.ex. magister- eller doktorsprogram) och om du är en in-state eller out-of-state student på en offentlig skola. De årliga studieavgifterna kan sträcka sig från några tusen dollar till tiotusentals dollar.
 2. Boende och levnadskostnader: Boende är en betydande kostnad. Det kan variera beroende på om du bor på campus, i studentlägenheter eller hyr en egen bostad. Levnadskostnaderna inkluderar mat, transport, hälsovård, kläder och nöjen. Dessa kostnader varierar också beroende på var i USA du studerar. Större städer och kustområden tenderar att vara dyrare än mindre städer och inland.
 3. Hälsovårdsförsäkring: Många skolor kräver att internationella studenter har hälsovårdsförsäkring som täcker medicinska kostnader under studietiden.
 4. Studiematerial och böcker: Kostnaderna för läroböcker och studiematerial kan variera, men det är en viktig utgift att räkna med.
 5. Resor till och från hemlandet: Du bör inkludera kostnaden för att resa till och från hemlandet i dina beräkningar.

Sammanfattningsvis varierar totalkostnaden för att studera i USA mycket beroende på dessa faktorer. En mycket grov uppskattning är att kostnaderna kan ligga någonstans mellan 20 000 till 70 000 dollar per år eller mer, beroende på var och hur du studerar. Det är alltid bäst att undersöka och få specifik information från de skolor och universitet du överväger att ansöka till. På Calistudies skolsidor kan du se en beräknad kostnad för att studera för respektive skola.

Här går vi på Calistudies igenom mer kring kriterier och kostnader för att plugga i USA.

Vad behöver man för att studera i USA?

För att studera i USA som internationell student behöver du hantera flera viktiga aspekter. Här är en översikt över vad som vanligtvis krävs:

 1. Antagningskrav: Du måste uppfylla universitetets specifika antagningskrav för det program du är intresserad av. Det kan inkludera akademiska resultat, standardiserade testresultat (t.ex. SAT eller ACT), rekommendationsbrev och personliga uttalanden.
 2. Språkkunskaper: De flesta universitet kräver bevis på engelska språkkunskaper, vanligtvis genom TOEFL (Test of English as a Foreign Language) eller IELTS (International English Language Testing System) resultat.
 3. Visum: Du behöver ett studentvisum (ofta F-1 eller J-1 visum) för att studera i USA. Detta kräver ett antagningsbrev från en amerikansk skola, tillräckliga finansiella resurser och att du bevisar ditt syfte med studierna.
 4. Ansökningsprocess: Du måste genomgå ansökningsprocessen för de universitet du är intresserad av. Det innebär att fylla i ansökningsformulär, skicka in betyg, testresultat, uttalanden och rekommendationsbrev.
 5. Finansiering: Du måste visa att du har tillräckliga ekonomiska resurser för att täcka studiekostnader och levnadskostnader under din vistelse i USA. Detta kan kräva bankutdrag eller intyg på ekonomiska medel.
 6. Hälsoförsäkring: Många universitet kräver att du har hälsoförsäkring som täcker medicinska kostnader under din studietid.
 7. Boende: Du behöver ordna boende, antingen genom universitetets boendemöjligheter eller på egen hand.
 8. Flyg och researrangemang: Du måste boka flyg och hantera researrangemang till USA.
 9. Ankomst: När du anländer till USA måste du delta i orientering och registrera dig för dina kurser.
 10. Sjukförsäkring: Vissa skolor kan kräva att du har sjukförsäkring under din vistelse.
 11. Anpassning och kultur: Förbered dig mentalt för att anpassa dig till en ny kultur och studiemiljö.

Det är viktigt att komma ihåg att kraven kan variera beroende på college/universitet, program och din nationalitet. Det bästa du kan göra är att noggrant undersöka ansökningskraven för de specifika universitet och program du är intresserad av och att följa deras riktlinjer noggrant.

Här kan du läsa mer om Calistudies respektive skolor och se vilka krav som finns.

Är det värt att studera i USA?

Det är en fråga som Karolina Hall ofta får och något som hon reflekterat över efter att ha bott och studerat i södra Kalifornien i sju år. Varför valde hon just USA och har hon någon gång ångrat sitt val? Här delar hon med sig av sin erfarenhet:

Läs artikeln “Det sanna värdet av att studera i USA”.

Varför studera i USA 2024?

Att studera i USA lockar människor från hela världen med ett löfte om spänning och möjligheter. USA är en ekonomisk och kulturell ledare, ett land av olika landskap och kulturer samt ett hem för många av världens främsta college och universitet. Här kommer några anledningar till att plugga i USA:
 • Utbildning i världsklass
 • Upplev samtidigt som du studerar
 • Förbättra din engelska
 • Kulturellt utbyte
 • Studentlivet

Läs artikeln “Varför ska man studera i USA”

Hur gammal är man när man börjar universitetet i USA?

I USA börjar de flesta studenter universitetet efter att de har avslutat sin tolvåriga grundskola och gymnasieskola. Detta sker normalt vid 18 års ålder. De flesta universitet och högskolor har en ansökningsprocess som gör att studenter ansöker om att börja på höstterminen efter att de har tagit examen från gymnasieskolan.

Det finns dock variationer beroende på studentens individuella bakgrund och val. Vissa studenter kan börja universitetet tidigare om de hoppar över klasser eller tar college-kurser under sin gymnasietid.

Andra studenter kan börja universitetet betydligt senare om de till exempel har tagit några år för att arbeta eller resa. Det är viktigt att notera att åldern när man börjar universitetet kan variera och det finns inget fastställt “rätt” ålder. Det är mer kopplat till den individuella akademiska och personliga utvecklingen hos varje student.

Hur kommer man in på college & universitet i USA?

Det skiljer lite beroende på vilken skola du väljer att ansöka till. Gemensamt är dock följande steg:

1. Börja med att välja skola och utbildning på Calistudies.se

2. Ansök genom Calistudies ansökningsformulär för college & universitet.

Länk till ansökningsformulär.

3. En personlig handläggare går igenom din ansökan.

En personlig handläggare går igenom din ansökan och återkommer med instruktioner för nästa steg beroende på vilket skola du valt. Du fyller i kompletterande handlingar och Calistudies skickar därefter ansökan till skolan.

4. Sök studiemedel från CSN

Calistudies hjälper dig med ansökan.

5. Vänta på antagningsbesked från skolan.

6. Acceptera din plats.

7. Sök visum, boka flygbiljett, boende och försäkring.

Calistudies hjälper dig att söka visum. När du fått hem ditt studentvisum så bokar du din flygbiljett och tecknar en försäkring för utlandsstudier hos valfritt försäkringsbolag. Om önskemål finns så delar vi dina kontaktuppgifter med andra kursdeltagare och skickar dig tips och information om var du på egen hand kan hitta ett boende.