Palmerna står och vajar i den varma vinden, både ute vid kustkanten Santa Monica Beach med en öppen vy över Stilla Havet men likaså inne på Rodeo Drive bland märkesbutiker och lyxiga sportbilar.

På västkusten av de omtalade staterna ligger Los Angeles där allt händer och utgår ifrån. Ja, hela världen ser på och inspireras när affärsidéer gror, de största hitsen inom musikbranchen skrivs och när stjärnorna agerar framför filmkamerorna. Kanske har allt som skapats i L.A blivit succé världen runt just för att det kommer härifrån, mitt i kreativitetens centrum. Hur som helst älskar vi det, och vill vara en del av det.

På Arlanda lyser storbildsskärmen upp en bild av Santa Monica-piren med texten ”Stop dreaming, Fly Sweden – L.A today”. Västra delen av staden består av lite mer småstadskänsla. Att bo och hänga i Santa Monica räcker egentligen bara det. En avslappnad och trygg småstad mitt i världsstaden. Statsdelen erbjuder så mycket mer än den berömda strandpromenaden bort till Venice. Här ligger ett av Kaliforniens största community college med runt 3000 internationella studenter, utöver alla amerikanska. Ett bredare utbud av kurser än på Santa Monica College hittar du knappast. Allt från media, design, kommunikation, business, kosmetik, volleyboll, boxning och yoga studeras i de olika byggnader och träningsfält som skolan består av. Köp en to go-kaffe på SMCs egna Starbucks mellan lektionerna eller passa på att ta en lunch i solen. En promenad bort från skolan och bara tre gator upp från stranden hittas berömda Third Street Promenade med butiker, restauranger och biografer.

Santa Monicas strandpromenad fortsätter bort till Venice med sin omtalade boardwalk. Här går det att spendera en hel eftermiddag med att spana in gatumusikanter, dansare och skejtare. Även muskelknuttarna visar upp sig på utegymmet Muscle Gym. Här syns många turister men inte alla hittar upp till Abbot Kinney, tvärgatan med en allé av palmer en bit upp i samhället med hippa caféer, hemmagjorda glasstrutar och klottrade väggar. Fortsätt söderut och Marina del Rey-hamnen öppnar sig där stora lägenhetskomplex och vackra båtar ligger och vilar. Venice i sig är relativt litet men eftersom det knyts samman med både Santa Monica och Marina del Rey samt har en relativt kort bilresa in till världsstadens kärna med Hollywood och allt vad den erbjuder, är det omkring stränderna ett perfekt alternativ att bosätta sig på. Havsbrisen och lugnet erbjuds ständigt medan stadspulsen och festen erbjuds vid behov.

Människor i mängder landar i L.A. varje dag. Vissa vill starta eget, gå på kändisspaning eller leva lyxlivet vi hört om, vissa vill göra musikkarriär och hoppas på en syl i vädret. Kanske är det en kombination av småstad, storstad och tropiskt klimat vi vill åt? Kanske är det därför det blivit ett populärt turistmål för både par, familjer och ungdomar, och kanske är det därför tusentals internationella studenter väljer Santa Monica College varje termin.

Stop dreaming, Fly Sweden – L.A today!

Santa Monica